INOVATIVNO Evo na kojim mjestima i s kojom svrhom su u Ludbregu postavljeni polupodzemni kontejneri

Vrijednost postavljenih šest kompleta je 198.000 kuna.

Foto: Grad Ludbreg

Grad Ludbreg financirao je nabavu polupodzemnih kontejnera koji su postavljeni na šest lokacija. Setovi kontejnera postavljeni su u Bolfanu – Ludbreška ulica na raskrižju s Redvenicom Čukovcu, Sigečaku – preko Belupa, Vinogradima Ludbreškim na dva mjesta, kod društvenog doma i kod Ribnjaka te u Hrastovskom – na raskrižju prema Poljanskom/Kamenici/Grudnice, tzv “Vučje grlo”.

Vrijednost postavljenih šest kompleta je 198.000 kuna.

“S obzirom na to da smo odlučili da više ne naplaćujemo odvoz otpada u Vinogradima Ludbreškim u tu svrhu smo s Lukomom pokrenuli akciju da se na određenim lokacijama gdje imamo najviše prolazaka povremenih stanovnika po vinogradima postave polupodzemni kontejneri. Oni su namijenjeni vlasnicima klijeti kako ne bi morali otpad voziti u svoje domove. Nažalost, svjedoci smo činjenice da otpada sve više imamo i u prirodi, navika je to koja nikako ne prestaje te se nadamo da ćemo postavljanjem kontejnera to spriječiti”, rekao je ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić.

Postavljanje polupodzemnih kontejnera svojevrstan je pilot projekt Grada Ludbrega kojem je konačni cilj u potpunosti maknuti nadzemne kontejnere.

“Uskoro ćemo i stanarima višestambenih zgrada ponuditi opciju da i oni podzemnim kontejnerima riješe tu problematiku. Vjerujemo kako bismo tako doprinijeli ljepšem izgledu grada, ne bi više bilo kopanja po kontejnerima i sličnih problema s kojima se sada susrećemo. U tom dijelu potrebna nam je suradnja stanara koji bi trebali sufinancirati nabavku podzemnih kontejnera”, pojasnio je gradonačelnik Bilić.

Osvrnuo se i na novu Uredbu koju je donijelo Ministarstvo zaštite okoliša.

“Radi se o jednoj izrazito nekorektnoj odluci koja šteti građanima i to najosjetljivijoj skupini. Naime, prema njoj cijena odvoza otpada za kućanstva s jednim ili dva člana rasla bi čak do 150 posto. Gradovi se zajedno bore protiv takve odluke koju ćemo morati primjenjivati ako se odluči da ona ostaje. U protivnom, ako nećemo postupati po odluci, Grad će biti prisiljen plaćati kaznu u iznosu od 100.000 kuna. Nadamo se da će u Vladi još o ovoj odluci promisliti i da će se u konačnici od nje odustati”, zaključio je gradonačelnik, a stoji na internetskim stranicama Grada Ludbrega.

Ne propustite: