Investirat će 600.000 kn da prilagode prostor osobama s invaliditetom

Udruga Sveta Ana iz općine Lobor već tri godine od Ministarstva regionalnog razvoja traži novac potreban za adaptaciju prostora. Ove su godine dobili tek trećinu potrebnog iznosa.

Udruga Sveta Ana želi svoje prostore prilagoditi osobama s invaliditetom // Foto: zagorje-international.hr

Županijska udruga Sveta Ana započela je s uređenjem novih prostora koji će zadovoljiti sve tehničke uvjete za prostor, namijenjene osobama s invaliditetom. Projekt su aplicirali tri godine na Ministarstvo regionalnog razvoja, ali, nažalost, od Ministarstva nije bilo sluha.

– Ovu smo godinu sami, preko skupljanja donacija i uz pomoć općine Lobor, krenuli u rješavanje tog za nas gorućeg problema. Nakon mnogobrojnih naknadnih zamolbi od strane općine Lobor i Udruge Sveta Ana, Ministarstvo regionalnog razvoja odobrilo je Općini kao glavnom investitoru ovog projekta, 200 tisuća kuna – rekla nam je predsjednica Udruge Sveta Ana Ljubica Jembrih.

Proširenje usluga

– Procjena vrijednosti radova od strane projektanta iznosi oko 600 tisuća kuna, a do sada je utrošeno 385 tisuća kuna, te je odrađeno gotovo 70 posto predviđenih radova – dodaje.

Udruga broji oko 220 članova koji koriste aktivnosti i terapije koje osiguravaju preko različitih projekata i programa. U svom strateškom planu, imaju predviđeno proširenje socijalnih usluga za koje postoje mogućnosti, a to područje pokriva čitavu Krapinsko – zagorsku županiju.

17 zaposlenih

– Trenutno u udruzi imamo 17 zaposlenih, četiri financiramo iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, četiri iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i devet iz Europskog socijalnog fonda, te jednog stručnog suradnika preko studentskog ugovora, financiranog od strane Krapinsko – zagorske županije – rekla nam je Ljubica Jembrih.

Posjet saborskog zastupnika Žarka Tušeka

Kako bi im pomogao, Udrugu “Sveta Ana” posjetio je i HDZ-ov saborski zastupnik Žarko Tušek.

Udrugu je posjetio saborski zastupnik Žarko Tušek // Foto: zagorje-international.hr
Udrugu je posjetio saborski zastupnik Žarko Tušek // Foto: zagorje-international.hr

– Saborskog zastupnika Tušeka smo detaljno upoznali s radom naše udruge te smo zajedno obišli i nove prostore. Nakon obilaska, Tušek je iskazao zadovoljstvo na kvalitetno utrošenom novcu za uređenje prostora te je naglasio da takvi projekti moraju biti prioritet financiranja u državnim, regionalnim i lokalnim sredinama. Predložio nam je i modus i pomoć Vlade u kompletnom zatvaranju konstrukcije uređenja prostora s namještajem koji nije uračunat u projektnu cijenu – napomenula je Ljubica te dodala kako su saborskom zastupniku članovi sami objasnili koliko im znači udruga i kako im je teško svakodnevno boriti se sa stepenicama kojima se, nažalost, sami ne mogu kretati.

Nakon posjeta zastupnika Tušeka, članovi Udruge pridružili su se stručnim suradnicima i u obilježavanju Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i 70. rođendana URIHO-a u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. (Mladen Mandić / Zagorje international)

Ne propustite: