IŠČEKIVANJE BOŽIĆA Paljenjem prve svijeće i otvorenjem klizališta započeo Advent u Đurđevcu

Prve nedjelje Došašća, u organizaciji Đurđevca, Turističke zajednice i Župe sv. Jurja održano je tradicionalno javno paljenje svijeće na adventskom vijencu, koja simbolizira nadu i iščekivanje.

Foto: Grad Đurđevac

Mnogi gradovi diljem Hrvatske iz godine u godinu pripremaju bogate i raznolike programe u sklopu adventa. Iznimka nije ni Grad Đurđevac koji je pripremio program u kojemu će svatko pronaći nešto za sebe.

Prve nedjelje Došašća, u organizaciji Đurđevca, Turističke zajednice i Župe sv. Jurja održano je tradicionalno javno paljenje svijeće na adventskom vijencu, koja simbolizira nadu i iščekivanje.

Molitvu i blagoslov vijenca nakon jutarnje Svete mise predvodio je župnik Marko Rac, a molitvi su se pridružili i mnogobrojni građani. Božićni ugođaj su stvorile i prigodne pjesme u izvedbi dječjeg i mješovitog zbora Župe sv. Jurja, a svaka sljedeća nedjelja ususret Božiću također će se obilježiti javnim paljenjem svijeća.

I ove nas godine u adventu očekuje grad uređen brojnim lampicama, žive jaslice, klizalište, štalica s domaćim životinjama i devama, adventski sajam, kreativne radionice, izložbe, veliki blagdanski koncert, kazališne predstave, gastronomska ponuda, dječji doček i doček Nove Godine.

U nedjelju je podno utvrde Stari grad svečano otvoren Advent u Đurđevcu, klizalište, a održano je i puštanje lampiona, kojem su uz mnogobrojne građane nazočili i saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković i đurđevački gradonačelnik Hrvoje Janči.

Adventsko selo ove godine smješteno u dvorištu utvrde posjetiteljima je osim klizanja ponudilo i štandove koji u svojoj ponudi nude božićne lampice i domaće proizvode, a tu je gastro kutak Staroga grada koji svojim mirisima mami posjetitelje. Posjetitelji su mogli uživati i u nastupu mlade pjevačice Laure Kovačević.

Klizalište će biti otvoreno do 15. veljače, a radit će svakog dana od 10 do 20 sati, klizanje će koštati 10 kuna, a najam klizaljki 5 kuna. Djeca s područja Grada Đurđevca imaju dnevno 30 minuta klizanja gratis.

“Cijeli grad Đurđevac živi naš Advent koji se po četvrti puta održava u našem gradu i koji je ove godine još bogatiji sadržajno nego do sada. Više od 30 priredbi unutar Adventa će nastojati zadovoljiti ukuse svih naših posjetitelja i od tih programa treba istaknuti žive jaslice s devama, izložbe, sajmove i koncerte. Više od 1000 sudionika ovaj Advent učinit će čarobnim i vjerujem da će biti najuspješniji dosad, a klizalište koje danas otvaramo poseban je doživljaj”, rekao je Mario Fuček iz Turističke zajednice na otvorenju klizališta.

U bogatom programu sudjeluje i Muzej Grada Đurđevca.

“Prvo nam slijedi promocija albuma Đurđevčica, a nakon toga otvorenje izložbe narodnih nošnja Na putu do mora. U Muzeju će se održati i Adventski koncert Umjetničke škole Fortunat Pintarić, područni odjel u Đurđevcu, a prava božićna poslastica zasigurno je i izložba božićnih jaslica Božiću ususret 2019. koja se otvara 20.12. u 19 sati. Već idući dan 21.12. u 19 sati otvaramo i našu veliku izložbu Odsjaj izvorne umjetnosti”, poručila je ravnateljica Muzeja Edita Janković Hapavel.

“Jaslice se održavaju se treći put u Đurđevcu, a doživljaj živih jaslica upotpunit će deve i ostale životinje iz Hrvatske Sahare. U prikazu i ove godine sudjeluju članovi Gradskog kazališta, a prikaz živih jaslica svake je godine sve posjećeniji. Veseli ih ta činjenica kao i pozitivne reakcije ljudi. Ove godine bit će tri uprizorenja živih jaslica, 20. i 27. prosinca, te na blagdan Sveta tri kralja”, rekla je predsjednica Gradskog kazališta Đurđevac Jelena Fusić.

Kristina Benko Markovica, voditeljica ŽSV Đurđevčice i potpredsjednica Gradskog vijeća napomenula je kako u adventskim programima sudjeluju sve gradske udruge, a i udruge iz okolnih općina.

“Sve glazbene udruge i pjevači 29. prosinca u 19 sati održat će dvosatni Veliki blagdanski koncert u Đurđevcu koji će i ove godine biti humanitarnog karaktera. Ali prvo nam slijedi promocija albuma Božićni napjevi Podravine ŽSV Đurđevčice 7.12. u 19 sati Muzeju Grada Đurđevca”, naglasila je.

Gradonačelnik Hrvoje Janči istaknuo je da je ove godine posebna pažnja posvećena najmlađima koji će osim u klizalištu uživati u igraonicama i dječjem dočeku nove godine.

“Pohvalio bih sve naše udruge, ustanove i sve koji su se uključili u postavljanje klizališta, ali i osmišljavanja cijelog programa. Što se tiče klizališta, besplatno je za djecu s područja Đurđevca koja će se jednom dnevno moći klizati besplatno, a za djecu iz okolnih općina osigurana je gratis karta za tri posjeta. Želimo da klizalište i ove godine bude puno, ali i da našim najmlađima omogućimo ono što mi kao mali imali. Ima zabavnog, ima kulturno-umjetničkog dijela, Advent je stvarno prebogat i vjerujem da ćemo uživati. Nadam se da će snijeg upotpuniti priču”, rekao je gradonačelnik, a stoji na internetskim stranicama Grada Đurđevca.

Ne propustite: