Istine o novcu s kojima morate naučiti živjeti

Nije lako prihvatiti da netko ima više novca od vas, ali moglo bi vam biti lakše ako si stvari postavite tako da razmišljate da netko ima manje od vas i da novac nije jedina stvar koja donosi sreću.

Ilustracija // Foto: mn-bank.com

Kad govorimo o novcu, većini je najveća želja imati ga što je više moguće. Neki o tome mogu samo sanjati, nekima je to stvarnost. Kako god bilo, postoji nekoliko činjenica o novcu kojih bi svi odrasli trebali biti svjesni.

  1. Nitko vam neće dati ono što ne tražite – visina plaće i bilo kakve naknade i povlastice ne ovise o tome koliko vi zaslužujete da vam netko plati, već koliko dobro znate pregovarati sami za sebe. Uvijek trebate istaknuti koliku plaću i kakve uvjete želite i nakon toga možete pregovarati. Nikad se ne smijete podcijeniti i tražiti premalo.
  2. Sam ste kovač svoje sreće – novac vam neće pasti s neba. Vjerojatnost da osvojite milijunski dobitak na lutriji postoje, ali jako su male. Dok se ne pokrenete sami, zarade neće biti, sigurno.
  3. Kreditne kartice nisu novac – kreditne kartice predstavljaju način na koji možete trošiti novac koji imate. Kad plaćate karticom, ne plaćate stvarnim novcem pa je tako i poimanje zaduženja koje time stvarate slabije i lakše ćete otići u minus na računu plaćate li stalno karticama, nego ako to činite gotovinom.
  4. Vaša mirovina = vaš problem – manite se ideje da će vam itko, u obliku doprinosa ili na koji god drugi način, na račun konstantno uplaćivati primjerenu svotu od koje ćete pod stare dane moći normalno živjeti. Prošla su ta vremena. Sad su vremena u kojima je prvo teško naći posao, a kamo li još i posao na kojem poslodavac plaća doprinose. Štedite i pokušajte ulagati u nešto jer će vam se to isplatiti kad budete stari i kad nećete imati stalan izvor prihoda.
  5. Ulaganja su dosadna – puno posla da bi predugo čekali da vidite jeste li uložili dobro ili ste skroz promašili. Treba biti strpljiv i pametno ulagati i to se u većini slučajeva isplati, no dugotrajan je dosadan posao.
  6. Netko uvijek ima više novca od vas – ne možete se opterećivati ako netko ima više novca od vas jer će uvijek postojati netko bogatiji od vas. I vi ste bogatiji od nekog, uzmite to u obzir. Nema smisla da se natječete sa susjedom i prijateljem i kupujete stvari koje si ne možete priuštiti jer će zapravo malo tko primijetiti da imate nešto novo. A ušteđevinu ćete potrošiti.
  7. Nisu svi dugovi jednaki – ako se već odlučite zadužiti, dobro razmislite zbog čega se zadužujete i je li to što ćete dobiti u zamjenu za dug vrijedno tog duga. Ako ste u situaciji da ne možete bez zaduživanja, posložite prioritete i ne zadužujte se olako.
  8. Novac vas neće usrećiti – već ste milijun puta čuli da bogatstvo ne donosi sreću ako nemate s kime uživati u njemu. Novac vas može usrećiti samo do određene granice, a ponekad je bolje i imati manje ako to znači da imate dovoljno vremena za sebe i ono što vas zaista usrećuje.
  9. Nikome nije stalo do vašeg novca više nego vama – nema tog knjigovođe, prijatelja, poslodavca, zaposlenika… na svijetu kojem vaš novac i zarada znače više nego vama samima. Što je prije moguće preuzmite kontrolu nad vlastitim financijama. To će vam dati osjećaj kontrole , moći i samopouzdanja i sve će funkcionirati točno onako kako si zamislite.
Ne propustite: