IZ BAKINE ŠKRINJE Evo što nas očekuje na ovogodišnjem međunarodnom festivalu folklora

Festival će se održati u Koprivnici i Legradu od 11. do 14. srpnja ove godine.

Foto: Koprivničko-križevačka županija

U prostorijama Koprivničko-križevačke Županijske uprave u petak je održana konferencija za medije na kojoj je predstavljen program Dana kulturne baštine i 13. Međunarodnog festival folklora “Iz bakine škrinje”.

Festival će se održati u Koprivnici i Legradu od 11. do 14. srpnja ove godine. Program festivala prezentirali su zamjenik župana, ujedno i predsjednik Organizacijskog odbora festivala, Ratimir Ljubić i predsjednica županijske Zajednice kulturnih udruga Koprivničko-križevačke županije Nada Šešić, a prisustvovali su i pročelnica Službe ureda Župana Melita Ivančić te član Folklornog ansambla Koprivnica Kristijan Rihtarić.

Zamjenik Ljubić uvodno je zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji festivala te naglasio važnost koju ova dugogodišnja manifestacija ima na području njegovanja i očuvanja tradicijske baštine Koprivničko-križevačke županije, ali i cjelokupne hrvatske kulture.

“Kao i prošle godine festival smo proširili programom koprivničkih Dana kulturne baštine gdje ćemo prezentirati zaštićenu kulturna baštinu Podravine, a i u izlozima Gradske knjižnice i čitaonice Fran Galović može se već razgledati naša kulturna baština. Osim domaće predstavnika, festival će tradicionalno ugostiti folklorne ansamble iz nekoliko europskih zemalja, a za posjetitelje smo pripremili bogat i sadržajan program u kojem će tradicijsku pjesmu i ples prikazati više od 240 sudionika”, istaknuo je zamjenik Ljubić.

Festival je mjesto susreta različitih kultura, mjesto upoznavanja, učenja, razvijanja poštovanja i prijateljstva među narodima, a ove će godine, uz grupe iz Hrvatske (FA “Matija Gubec” iz Karlovca, KUD “Donji Vidovec”, KUD “Zrin” iz Legrada i FA Koprivnica) gostovati grupe i ansambli iz Republike Češke (Folklorni ansambl “Vsacan”), Italije (Folklorna grupa Danzerini di Lucinico”), Austrije ( Jugendvolkstanz und schuplattlergruppe “Fürnitz”) i Slovenije (Folklorna skupina kulturnog društva “Podgorci”).

Predsjednica Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije Nada Šešić naglasila je kako je festival “Iz bakine škrinje” jedini međunarodni festival folklora na području sjeverozapadne Hrvatske što predstavlja dodatnu vrijednost i značaj manifestacije.

Drugog dana festivala, u subotu 12. srpnja u Domu mladih, u sklopu programa pod nazivom Okusi zavičaja posjetitelji će moći kušati gastronomske delicije iz zemalja iz kojih dolaze folklorni ansambli, a uz to za vrijeme trajanja festivala od 10.30 do 11.30 sati na Zrinskom trgu gostujući ansambli će upriličiti kratke prezentacije svojih programa.

Organizatori festivala su Zajednica kulturno – umjetničkih udruga Koprivničko – križevačke županije i Folklorni ansambl Koprivnica uz pokroviteljstvo Koprivničko – križevačke županije, saveza Alpe Jadran, TZ Koprivničko – križevačke županije, Grada Koprivnice i Općine Legrad.

Prva festivalska večer održava se u petak 12. srpnja u Evangeličkoj crkvi Legrad u 20 sati, druga festivalska večer je na rasporedu u subotu 13. srpnja u Dom mladih Koprivnica u 20 sati, a posljednja večer festivala će se održati u nedjelju 14. srpnja u Domu za starije i nemoćne osobe Koprivnica te Domu za starije i teško bolesne osobe Senior care Križevci, stoji na internetskim stranicama Koprivničko-križevačke županije.

Ne propustite: