IZNIMNO VAŽNA TEMA Ne propustite predavanje u Koprivnici o afričkoj svinjskoj kugi

Afrička svinjska kuga (ASK) je kontagiozna virusna zarazna bolest domaćih i divljih svinja koja se manifestira u obliku hemoragijske groznice, a smrtnost može doseći i 100 posto. Bolest nije opasna za ljude i druge životinje.

Ilustracija // Foto: Pixabay.com

Upravni odjel za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Koprivničko-križevačke županije obavještava da u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Hrvatskom gospodarskom komorom Županijskom komorom Koprivnica organizira predavanje na temu afričke svinjske kuge.

Svi provoditelji naredbe o mjerama za sprečavanje pojave i ranog otkrivanja unosa virusa afričke svinjske kuge na području Hrvatske i naredbe o smanjenju brojnog stanja pojedine vrste divljači mogu prisustvovati predavanju.

Ono će se održati u petak s početkom u 11 sati u prostorijama Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Koprivnica u Frankopanskoj 3.

Predavači koji će zainteresirane upoznati s pojavom, opasnostima i posljedicama afričke svinjske kuge su Domagoj Križaj, dipl. ing. šum., viši savjetnik-specijalist iz uprave šumarstva, lovstva i drvne industrije i Martina Rubin, dr. med. vet. iz uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane.

Kako prenosi Veterina.com.hr, afrička svinjska kuga (ASK) je kontagiozna virusna zarazna bolest domaćih i divljih svinja koja se manifestira u obliku hemoragijske groznice, a smrtnost može doseći i 100 posto. Bolest nije opasna za ljude i druge životinje.

Uzročnik bolesti je DNA virus s ovojnicom koji spada u rod Asfivirus iz porodice Asfarviridae.

ASK je bolest koja se obavezno prijavljuje i nalazi se na popisu Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE).

Ne propustite: