JESTE LI ZNALI? Evo koliko dugo meso možete držati u hladnjaku i zamrzivaču

Često meso u hladnjacima i zamrzivačima držimo dugo, ne razmišljajući o tome koliko dugo to meso može stajati

Ilustracija // Pixabay.com

Često meso u hladnjacima i zamrzivačima držimo dugo, ne razmišljajući o tome koliko dugo to meso može stajati. Kao i sve ostale namirnice i meso ima rok trajanja.

O vremenskom ograničenju držanja pojedinih mesnatih namirnica u hladnjaku i zamrzivaču piše Reader’s Digest, a prenosi 24 sata.

Perad
– Sirova perad u hladnjaku traje samo dan ili dva (na temperaturi od 5 Celzijevih stupnjeva ili hladnije), ali do godinu dana u zamrzivaču (na temperaturi od -18 Celzijevih stupnjeva ili hladnije). Kuhana perad može stajati u hladnjaku nekoliko dana, a može se i smrznuti te pojesti za dva do šest mjeseci.

Crveno meso i svinjetina
– Crveno meso i svinjetina mogu stajati u hladnjaku do pet dana, a mogu se smrznuti na period od četiri do 12 mjeseci. Preostalo kuhano meso će trajati tri do četiri dana u hladnjaku i dva do šest mjeseci u zamrzivaču.

Mljeveno meso
– Mljeveno meso poput govedine, svinjetine ili peradi može stajati u hladnjaku jedan do dva dana, a zamrznuti se može na razdoblje od tri do četiri mjeseca.

Hrenovke i salame
– Hrenovke i salame mogu stajati dva tjedna u hladnjaku neotvorene i trebale bi se pojesti u roku od tri do pet dana nakon otvaranja (hrenovke mogu stajati par dana duže), piše Reader’s Digest. U zamrzivaču će trajati jedan do dva mjeseca.

Slanina i kobasice
– Slanina koja stoji u hladnjaku se treba pojesti u roku od tjedan dana, a kobasica se treba pojesti u roku od dva dana. I jedno i drugo se može zamrznuti na mjesec dana, a neke kobasice mogu stajati u zamrzivaču i do dva mjeseca.

Jaja
– Sirova jaja mogu biti u hladnjaku do mjesec dana, ali ne više od tjedan dana ako su tvrdo kuhana. Odvojene bjelanjke ili tučena jaja treba zamrznuti i trajat će do godinu dana. Odvojeni bjelanjci ili žumanjci trebaju se pojesti u roku od dva do četiri dana.

Ne propustite: