JESTE LI ZNALI? Ove namirnice bolje je držati izvan hladnjaka

Poljoprivrednici kažu kako je neke plodove najbolje držati na sobnoj temperaturi jer im hlađenje može narušiti okus.

Ilustracija // Foto: Pixabay.com

Hladnjaci su neophodni za čuvanje pojedinih namirnica, ali nekim namirnicama bolje odgovara čuvanje na sobnoj temperaturi nego u hladnjaku.

24 sata objavili su popis osam namirnica koje je bolje držati na sobnoj temperaturi, nego u hladnjaku.

Poljoprivrednici kažu kako je neke plodove najbolje držati na sobnoj temperaturi jer im hlađenje može narušiti okus. Tako primjerice hlađenje ispod 12 Celzijevih stupnjeva ugrožava okus i teksturu rajčice.

Ovo su namirnice koje je bolje držati na sobnoj temperaturi nego u hladnjaku:

– Slani namazi
Slane namazi kao što je maslac od kikirikija mogu se držati na polici i po nekoliko mjeseci. Istraživanja su pokazala da s obzirom na to da sadrže visoki udio soli, sol spriječiti pojavu plijesni jer sol djeluje kao konzervans.

– Kečap i većina drugih začinskih umaka
Ljudi stalno raspravljaju o tome drži li se kečap u hladnjaku ili van hladnjaka. U ovom slučaju stvar je u tome kakav kečap ljudi vole jesti – onaj na sobnoj temperaturi ili iz hladnjaka. S obzirom na to da je bogat natrijem, može se držati na polici izvan hladnjaka oko mjesec dana.

– Banane
Banane su još jedna namirnica kod kojih je pitanje kako ih pojedinci vole jesti. Znanost je otkrila da se proces zrenja banana usporava kada je plod izložen hladnijim temperaturama što znači da će banane koje se čuvaju u hladnjaku ostati relativno nezrele. Ako želite da vaše banane budu žute i mekane, treba ih držati na sobnoj temperaturi.

– Avokado
Uzgaja se na visokim temperaturama, tako da će držanje avokada u hladnjaku usporiti njegov proces zrenja, a samim time i truljenja. U hladnjaku može stajati dva do tri dana, a nakon toga počinju mu se mijenjati okus i tekstura.

– Šljive
Šljive se ponašaju kao breskve kad su u frižideru – ne sazrijevaju, već venu. Ako volite svježi okus šljiva, najbolje je da ih držite na sobnoj temperaturi, ali ne predugo jer se lako kvare.

– Maslac
Prema Jeffu ​​Potteru, stručnjaku za znanost o hrani i autoru kuharica, maslac je hrana koja se može držati u hladnjaku i na sobnoj temperaturi. Nije svaki maslac isti. Posoljeni maslaci mogu stajati na sobnoj temperaturi, ali maslac koji nije soljen se treba držati u hladnjaku – objasnio je.

– Krastavci
Temeljeno na istraživanjima Fruits and Veggies More Matters, krastavci su jedna od onih namirnica koje u hladnjaku gube svoje nutrijente, kao i svoj sjaj. Najbolje ih je držati na kuhinjskom pultu, ali ne na direktnom suncu.

Ne propustite: