JOŠ ČEKATE? Kako znati da je vrijeme da date otkaz i pokrenete vlastiti biznis

Susie je dala otkaz na poslu koji joj je osiguravao oko 3.5 milijuna kuna godišnje i pokrenula vlastiti biznis. Sad savjetuje ljude koji se i sami žele okušati u poduzetničkim vodama. Plaća joj nije ništa manja, a zadovoljstvo je, kaže, neizmjerno veće.

Susie Moore s 30 je godina zarađivala 3.5. mil. kn godišnje, dala otkaz i pokrenula vlastiti posao // Foto: Facebook

S 30 godina bila sam direktorica prodaje u jednoj od 500 najuspješnijih tvrtki na svijetu. Uz to, svaki sam tjedan 12 do 16 sati ono u čemu sam uistinu uživala – motivacijski govori i savjetovanje – radila ”sa strane”. Zarađivala sam 500.000 dolara godišnje, ali jedan dan mi je jednostavno bilo dosta posla u prodaji, priča Susie Moore.

Dala je otkaz na poslu koji joj je osiguravao oko 3.5 milijuna kuna godišnje i pokrenula vlastiti biznis. Sad savjetuje ljude koji se i sami žele okušati u poduzetničkim vodama, organizira edukacije za njih i svojim im znanjem pomaže da uspiju. Plaća joj nije ništa manja nego je bila dok je imala siguran posao u velikoj korporaciji, a zadovoljstvo joj je, kaže, neizmjerno veće.

Susie kaže kako postoje jasni znakovi da rad za nekoga nije ”prava stvar” za vas. Ne bi ih trebalo ignorirati, već bi svatko od nas trebao razmisliti o tome da pokrene vlastiti posao i uživa u njemu.

Prvi znak koji Susie smatra očitim pokazateljem da trebate pokrenuti nešto svoje je da znate puno više i imate puno više za dati nego što to zahtjeva vaš posao. Ako na poslu imate priliku biti kreativni i ”svoji” u ograničenoj količini, to nije posao za vas, nije posao kojem biste trebali posvetiti vrijeme i trud.

Rutina i ponavljanje predstavljaju vam gnjavažu i apsolutno vam je nevažno koliko je cool ekipa s kojom radite i koliko je radni prostor sređen. Ako je to slučaj, jednostavno niste korporativni tip, treba vam više slobode i fleksibilan raspored i trebali biste slijediti svoje snove.

Ako vam je besmisleno dolaziti na posao samo zato što pravila to diktiraju te ako morate dolaziti čak i kad se ne radi ništa kvalitetno niti nešto čemu možete pridonijeti, jasno je da će vas to frustrirati. Timski rad nije uvijek idealna stvar i ako znate da možete i želite raditi puno više, ali pod vlastitim uvjetima, ostavite tim jer niti on pridonosi vašem rastu i boljitku niti vi njegovom.

Ako ste dovoljno motivirani i spremni ste se primiti posla bez da vas netko na to tjera, jasno je da imate potencijala uspjeti i kad niste pod nečijom ”palicom”. Odvažite se i nema sumnje da ćete uspjeti.

Pametniji ste od svog nadređenog i na primjeru vidite da ste općenito intelektualno superiorniji u usporedbi s osobom koja odlučuje o vašem poslovnom djelovanju. Ako je to vaš slučaj, ne biste se trebali sputavati kako ne biste ”zasjenili” šefa. Jasno i ponosno pokažite koliko ste sposobni. U suprotnom ćete biti frustrirani, a iz toga ne može proizaći ništa dobro.

Ako uživate u izazovima i volite rješavati probleme, ostvarili ste glavni preduvjet za uspjeh u vlastitom poslu. Bilo da probleme rješavate znanjem, poznanstvima, kreativnošću, vještinama, savjetovanjem… važno je da ste sposobni riješiti ih.

Ne uklapate se u okvire posla koji radite. Dobri ste u svom poslu, ali mogli biste puno više. Ne tratite svoje sposobnosti na posao koji ih nije dostojan, pronađite alternativu koja će vas ispunjavati i poticati da naučite i postignete još više. Vlastiti biznis idealna je opcija za to.

Ne propustite: