JOŠ JEDAN USPJEH Članovi udruga MIK i MIS pobijedili na natjecanju ‘Pametni grad’

Zadatak je bio riješiti urbane probleme upotrebom IoT-a i srodnih tehnologija u dvije starosne kategorije - za učenike osnovnih i srednjih škola.

Izvor fotografije: Internetska stranica udruga MIS i MIK

Međimurski učenici, članovi udruga MIS Strahoninec i MIK Čakovec još jednom su postigli izvrsne rezultate na razini cijele Hrvatske.

Mladi “izumitelji” pobijedili su na natjecanju “Pametni grad” u organizaciji Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM).

Internet of Things (IoT) ili kako je prevedeno na hrvatski jezik „Internet stvari“, predstavljaju noviju i izrazito zanimljivu disciplinu koja spaja softver i hardver.

Uređaji koji spadaju u ovu kategoriju dio su naše svakodnevice – hladnjaci, televizori, satovi itd.

Zadatak je bio riješiti urbane probleme upotrebom IoT-a i srodnih tehnologija u dvije starosne kategorije – za učenike osnovnih i srednjih škola.

Smart street je IOT projekt za natječaj “Pametni grad”. Ovaj je sustav namijenjen građanima nekog grada kako bi što bolje bili informirani o uvjetima i događanjima u gradu.

Zamišljena ulica se nalazi pored rijeke i pored glavnog gradskog mosta. U puno slučajeva postoji potreba da građani brzo i pravodobno budu informirani o svemu što se u njihovom gradu događa (nestanak struje, prijeteće vremenske neprilike…).

Za ovo posebno postoji potreba ukoliko postoji neki izvanredni događaj o čemu moraju svi stanovnici biti brzo informirani. Napravili smo sustav u kojem iz jednog mobilnog uređaja preko Blynk aplikacije administrator grada (osoba koja je zadužena u gradskoj upravi za informiranje stanovnika) može uređivati Display i upisati neku poruku ili obavijest građanima.

Ostali projekti udruga MIK i MIS prijavljeni na natječaj bili su:

Pametno parkiralište” – Šimun Bilas i Vito Križaić (osnovna škola)
Pametno gospodarenje otpadom” – Jan Belak i Matija Bujanić (osnovna škola)
Pametni bicikl” – Fran Železnjak i Vito Jambrošić (srednja škola)

Kratak opis IoT-a nalazi se na linku gdje možete saznati detalje i pogledati nekoliko videa.

Ne propustite: