Nedjelja, 29. siječnja 2023.

Sedam kaznenih prijava podnijeto protiv odgovornih za smrt malene Nikoll

Osim roditelja koji su je tukli, za smrt djevojčice Nikoll u dobi od dvije i pol godine odgovoran je i Centar za socijalnu skrb. Nadzor je pokazao kako se stručne službe nisu držale gotovo nijednog protokola

Preporučujemo

Sunčica Lončar iz samostalnog sektora za upravni i inspekcijski nadzor u Ministarstvu socijalne skrbi komentirala je za N1 nadzor koji je pokazao da je za smrt djevojčice Nikoll u dobi od dvije i pol godine odgovoran i Centar za socijalnu skrb. Nadzor je pokazao kako se stručne službe nisu držale gotovo nijednog protokola.

“Po traženju DORH-a proveden je kontrolni nadzor koji je bio sveobuhvatan u odnosu na nadzor koji je proveden u travnju 2021. Potvrđen je nadzor iz travnja s time da su detaljno utvrđene brojne nepravilnosti, od kojih je izdano 30 mjera za centar za socijalnu skrb rokovima postupanja, traženjima i zadanostima iz samog nadzora.

U međuvremenu od nadzora ministarstva, stručne nadzore radile su i Komora socijalnih radnika i Hrvatska psihološka komora. U njihovim nadzorima nisu bile nepravilnosti stručnih radnika. Ovaj nadzor ministarstva, kontrolni, obuhvatio je i nadzor nad radom komora te su pozvane da daju sva očitovanja i preispitaju svoja postupanja u provođenju nadzora”, kazala je Sunčica Lončar za N1.

Dodaje kako je sve to rezultiralo podnošenjem sedam kaznenih prijava. Četiri se odnose na komore, od toga dvije za Komoru socijalnih radnika i dvije za Hrvatsku psihološku komoru, a tri se odnose na stručne radnike Centra za socijalnu skrb.

“Upute za postupanja, odnosno mjere koje se nalažu izvješćem odnose se na postupanje samog Centra kako bi se ovakve situacije izbjegle, odnosno kako bi ih se smanjilo na najmanju moguću mjeru. Ovaj dio što se tiče stručnih radnica, to se odnosi na ravnatelja ustanove koji dalje prema naloženim mjerama i rokovima postupanja ima dužnosti provoditi svoje postupke”. kaže.

Potvrdila je da se radi o preispitivanju odgovornosti stručnih radnica Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška.

“Išle su određene preraspodjele, ali ravnatelju će biti jasno koje mjere treba poduzeti u odnosu na svoje stručne radnike. Otkaz je moguć”, zaključila je Sunčica Lončar.

Podsjetimo, bilo je proljeće 2021. godine kada je s teškim ozljedama glave u Klaićevu bolnicu u Zagrebu dovezena malena djevojčica iz Nove Gradiške. Danima su liječnici davali sve od sebe ne bi li nesretnoj Nikoll spasili život. Imala je teško nagnječenje mozga, ali i cijele glave, osobito na koži, gdje su se jasno vidjeli tragovi gnječenja. Ozljede su bile zastrašujuće i ekstremne. Osim toga, djetetu je tijelo bilo puno modrica različite starosti. To znači da su vidljivi i tragovi prijašnjih ozljeda. Dijete je bilo na intenzivnoj, priključeno na respirator. Nažalost, 4. travnja je Nikoll izgubila bitku.

Inače, malena je bila kod udomitelja više od godinu dana, a na zahtjev roditelja Centar za socijalnu skrb ga je vratio u biološku obitelj.

Za smrt djevojčice terete se njezini roditelji i protiv njih je podnijeta optužnica.

“Okrivljenicima se stavlja na teret da su od 1. studenog 2020. do 31. ožujka 2021. u obiteljskoj kući u Novoj Gradiški kao roditelji emocionalno zanemarili dijete (2018.) te tjelesno i psihički zlostavljali djecu (2016. i 2018.), kao i da je prvookrivljenica 31. ožujka 2021. unutar obiteljske kuće u Novoj Gradiški odgurnula dijete (2018.) uslijed čega je dijete zadobilo ozljede i preminulo 4. travnja 2021.”, stoji u optužnici.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti