Južnoafrički NEPI kupio zagrebački Arena Centar za 235 milijuna eura

Tomislav Dekalić, direktor Arena centra, kaže kako zasad ne može ništa službeno komentirati, niti zna kada će se moći službeno očitovati po pitanju najveće transakcije za neku nekretninu u Jugoistočnoj Europi.

Arena centar // Foto: arenacentar.hr

Zagrebački Arena Centar prodan je južnoafričkom NEPI-ju (New Europe Property Investments) za 235 milijuna eura, što je, kako doznajemo, najveća transakcija za neku nekretninu u Jugoistočnoj Europi. Tomislav Dekalić, direktor Arena centra, rekao nam je kako zasad ne može ništa službeno komentirati, niti da ne zna kada će se moći oko toga službeno očitovati. Također i press služba Arena centra zamolila nas je da im pošaljemo službeni upit jer oni nemaju službenu informaciju o tome. Međutim, Tim za kapitalne investicije JLL-a u Jugoistočnoj Europi, jedne od najvećih tvrtki za savjetovanje pri prodaji nekretnina i investicijski menadžment, koji je savjetovao navedenu prodaju, pohvalio se da ona predstavlja najveću transakciju za nekretnine u regiji.

Dominantna uloga NEPI-ja

Ona naime dovodi do ukupnog prometa nekretnina savjetovanih od strane JLL od 650 milijuna eura, jer je JLL prethodno savjetovao pri prodaji Delta City trgovačkih centara u Beogradu i Podgorici, kao i Mall of Montenegro u Podgorici te akviziciji Skopje City Malla, najvećeg trgovačkog centra u Makedoniji.
Arena Centar je izgrađen 2010. godine i prostire se na 60.000 četvornih metara prodajnog prostora. Glavni zakupci ovog centra su Interspar, H&M, Inditex grupa i P&C. JLL je u ovoj transakciji savjetovao prodavatelja nekretnine, izniklog iz partnerstva između mađarskog Granit Polusa i američke tvrtke Heitman. NEPI je ovom kupovinom tako opravdao već dominatnu ulogu na regionalnom tržištu maloprodajne imovine, ostvarenu pretežno u Rumunjskoj, a potom i u Srbiji.
– Mi smo ponosni što smo imali priliku savjetovati Granit Polus i Heitman na ovakvoj povijesnoj transakciji. Bio je velik interes za ovu nekretninu, što potvrđuje i podatak da smo imali nekoliko ponuda od institucionalnih grupa, dokazujući da Jugoistočna Europa postaje nova investicijska destinacija, zahvaljujući visokoj kvaliteti nekretnina, kao i atraktivnim stopama prinosa u rastućim ekonomijama, poput Slovenije, Hrvatske i Srbije.

Milijarda eura prometa

S uvjetima zaduživanja koji su sve atraktivniji, očekujemo da meta novog kapitala koji uđe u regiju neće biti samo maloprodajni segment, već i ostali segmenti nekretnina u Jugoistočnoj Europi – rekao je povodom transakcije Uroš Grujić, šef odjela za kapitalne investicije JLL-a u Jugoistočnoj Europi, koji prodajom najvećeg trgovačkog centra u Zagrebu, uz ostale transakcije, očekuje gotovo milijardu eura prometa u oblasti komercijalnih nekretnina u 2016. godini, koja će pritom biti rekordna za regiju Jugoistočne Europe. (Alen Brodar / Zagorje International)

Ne propustite: