Kako je to biti zlatar u današnje vrijeme

Biti zlatar u današnje doba je vrlo izazovno. Mnoge Internet trgovine nude najrazličitije vrste nakita, mnogi prodaju i kupuju jeftine varijante nakita da bi ušparali koju kunu. No takva situacija je vrlo loša za zlatarne, ali ne i samo za takvu vrstu obrta, već općenito - ističe Fabijan Cirimotić.

Fabijan Cirimotić // Foto: Martina Sabljak
Fabijan Cirimotić // Foto: Martina Sabljak

U vrijeme kada je sve dostupno na Internet trgovinama po niskim cijenama, kako to izgleda imati vlastitu, obiteljsku zlatarnu otkriva nam bračni par iz Varaždina, Marcela i Fabijan Cirimotić, oboje zlatari po struci.

Imati obitelj, raditi dvije smjene i istovremeno voljeti svoj zanat, danas je mnogima veliki izazov. Zlatarnica se zove „Marcela“  po supruzi gospodina Fabijana kojeg uvijek možete naći nasmijanog u svojoj radnji.

Bračni par Cirimotić imaju zajednički obrt već 21 godinu. Fabijan je preuzeo obrt od svog oca 1987. godine u Janjevu, a supruga Marcela je iz zlatarske obitelji (treća generacija) i imala je samostalni obrt u Vukovaru od 1990. godine. Kasnije su došli u Varaždin i od tada ovdje rade.

Zlatarnica Marcela // Foto: Martina Sabljak
Zlatarnica Marcela // Foto: Martina Sabljak

Fabijan kaže da je najzanimljivije izrađivati nakit po želji kupca jer zadovoljstvo je vidjeti zadovoljnog kupca, ali svaki proizvod iziskuje puno rada, strpljenja i ljubavi.

– Završio sam Elektrostrojarsku školu u Zagrebu, smjer zlatarstvo i imam položeni majstorski ispit za majstora zlatara. Supruga je završila školu “Ruđer Bošković“ u Zagrebu, također smjer zlatarstvo, ali ima i završeni Pedagoški fakultet u Osijeku. Radimo dvokratno, supruga nešto ranije ode doma da pripremi ručak. Nastojimo da smo svi za stolom. Dok nam djeca dođu iz škole, tada objedujemo. Poslije podne se opet vraćamo u radnju – opisuje zlatar Fabijan svoj radni dan.

Biti zlatar u današnje doba je vrlo izazovno. Mnoge Internet trgovine nude najrazličitije vrste nakita, mnogi prodaju i kupuju jeftine varijante nakita da bi ušparali koju kunu. No takva situacija je vrlo loša za zlatarne, ali ne i samo za takvu vrstu obrta, već općenito.

– Situacija je vrlo loša. Mnogi rade s gubitkom ili jedva podmiruju sve troškove. Nada za boljitak je u općem blagostanju svih građana društva. Nakit je vrlo važan ljudima: neke usrećuje, a neki svoje voljene i bližnje usrećuju njime – kazao je gospodin Cirimotić na ovu situaciju i dodao kako – ima puno zainteresiranih, ali nažalost manje onih koji si to mogu priuštiti u današnjim vremenima  (vjeruje da je tako i u ostalim djelatnostima).

Mnogo mlađih ljudi komentiralo je kako i gdje kupuju nakit. Popularnost veliku imaju trgovine jeftinim nakitom, ne nužno zlato.

Fabijan Cirimotić // Foto: Martina Sabljak
Fabijan Cirimotić // Foto: Martina Sabljak

– Nakit kupujem većinom u specijaliziranim prodavaonicama s modnim dodacima, trgovinama poput HM-a, C&A, New Yorker, Bipa ili DM i preko eBaya, zato što je nakit jeftiniji od onog u zlatarni, ali i zato što više prate modne trendove nakita nego zlatarne koje se većinom drže poznatog asortimana. U zlatarni kupujem nakit eventualno nekome za poklon – rekla je Petra iz Varaždina

– Zlatarne rijetko, samo za posebne prigode i to za druge, ne za sebe. Internet ponekad, ali ne s eBaya, češće s nekih Facebook stranica, ručno rađenog nakita. Najčešće ipak H&M, Accessorize, Muller, dm i slično. Pouzdanije mi je od neta jer stvari na netu ne izgledaju uživo uvijek kao na slici – kazala je Lea iz Zagreba.

Ne propustite: