Kako prepoznati da ne podnosite gluten

Kada organizam ne podnosi određenu kemijsku tvar, tijelo nam na razne načine signalizira da trebamo prestati s unosom onoga što nam smeta. Ako ne shvatimo signale koje nam tijelo šalje, zdravlje nam može biti opasno narušeno.

Ilustracija // Foto: finaxglutenfritt.se/en

Gluten (lat. ljepilo) je ljepljiva, elastična bjelančevinasta tvar koja se nalazi u pšenici (žitu), brašnu, raži, ječmu, piru, te zobi. Gluten čini tijesto ljepljivim i daje mu elastičnost. Kao sastavni dio namirnica dosta je važan jer nadoknađuje nedostatak bjelančevina u pojedinim vrstama žitarica.

Bolest netolerancije na gluten naziva se celijakija. Brojni znanstvenici smatraju kako je oštećenje probavnog trakta uslijed nepodnošljivosti glutena uzrok autoimunim bolestima, kao što su dijabetes tipa 1, lupus, poremećen rad štitnjače i dr.

Procjenjuje se da devet od desert osoba koje ne podnose gluten ne znaju za to. Kako ne biste bili u toj skupini, donosimo neke od simptoma koji pokazuju da imate netoleranciju na gluten.

  1. Iznenadan i brz dobitak tjelesne mase jedan je od simptoma netolerancije na gluten. Ne smiju se zanemariti ni probavne smetnje poput nadutosti, plinova, proljeva pa čak i zatvora koji se najčešće javlja kod djece.
  2. Poremećeno djelovanje imunološkog sustava koje dolazi do izražaja kad se naš organizam ne može sam obraniti od obične prehlade ili blaže gripe, već se bolest razbukta do ozbiljnih razmjera.
  3. Konstantan umor i iscrpljenost – stručnjaci s područja medicine kažu da je kod ljudi koji ne podnose gluten iscrpljenost rezultat upalnih procesa koji u organizmu uzrokuju premještanje i prenamjenu zaliha energije.
  4. Učestale glavobolje i migrene – prema nedavno provedenom istraživanju, čak 56 posto ljudi koji imaju netoleranciju na gluten imaju problem s učestalim glavoboljama koje im znatno narušavaju kvalitetu života.
  5. Bolovi u zglobovima i mišićima nastaju zbog upalnih procesa koje u organizmu izaziva netolerancija na gluten.
  6. Vrtoglavice, depresija, umor, malaksalost i bezvoljnost uvod su u celijakiju.
  7. Problemi sa zubima još su jedan u nizu simptoma. Netoleranciju na gluten povezuje se i s pojavom čireva i afta u usnoj šupljini.
  8. Problemi s kožom – pojava ekcema, akni i dermatitisa česta je kod netolerancije glutena. Do problema s kožom dolazi zbog manjka folne kiseline i vitamina A u organizmu uzrokovanih lošom razgradnjom masnoća zbog oštećenja crijeva koje uzrokuje gluten.

U slučaju da primjećujete učestalu pojavu ovih simptoma, svakako biste trebali posjetiti svog liječnika i posavjetovati se s njim. Pomoći će vam i da u prehranu uvrstite više žitarica koje ne sadrže gluten kao što su kukuruz, heljda, proso, integralna riža, amarant i quinoa, a izbjegavate namirnice koje sadrže gluten.

Ne propustite: