Kako (pre)živjeti bez studentske menze

“Prepoznajući potrebe građana sjeverozapadne Hrvatske (regije s više od 500.000 stanovnika) predstavnici gradova Varaždina i Koprivnice pokreću inicijativu za razvoj prvog regionalnog Sveučilišta u RH, koje će ravnopravno djelovati u oba grada/županije…”

Početkom 2012. godine taj se plan i ostvario te je osnovano Medijsko sveučilište koje odlukom Hrvatskog sabora 2015. godine postaje javno. Sada pod drugim imenom: Sveučilište Sjever.

Spomenuta ravnopravnost može se prepoznati u nekoliko primjera.

Za početak, studentski dom u Varaždinu otvoren je 2005. godine i dalje je u funkciji. Nudi 260 ležajeva, čajne kuhinje s televizorima, informatičke učionice, sportsku dvoranu i dvoranu za sastanke, praonicu te sušionicu rublja.

Studenti koji ne uspiju dobiti smještaj u studentskom domu, smještaj po natječaju mogu ostvariti u učeničkom domu u Varaždinu, ovisno o broju raspoloživih mjesta, ili mogu ostvariti subvenciju za studente smještene kod privatnih stanodavaca.

Studentski dom u Koprivnici ne postoji. Iako je Grad Koprivnica dobila vlasništvo nad kompleksom bivše vojarne te raspolaže velikim, već postojećim zgradama, ili barem zemljištem gdje se mogu izgraditi nove, to se ne događa.

Studentska menza u Varaždinu počela je s radom 2014. godine. Nalazi se u neposrednoj blizini studentskoga doma i nudi 300 sjedećih mjesta. Organizirana je u dva objekta. Studentski restoran Varaždin i restoran Elektron.

Studentske menze u Koprivnici nema. U prosincu 2015. godine ostvarena je suradnja s Podravkom koja je ponudila dva obroka dnevno u vlastitim prostorijama radničke menze. Iako je udaljenost od Sveučilišta do Podravke nešto više od dva kilometra ili pola sata hoda, studenti su prihvatili ideju te iskoristili svoje pravo na subvencioniranu prehranu. Nakon desetak dana, ista je ukinuta zbog, kako kažu, premalog odziva te prevelike količine hrane koja se odlagala u otpad na dnevnoj bazi.

I sami studenti obratili su se Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta u nadi da će njihov problem doći u ruke koje će ga odlučiti riješiti. Međutim, puno obećanja koja se samo ažuriraju jedini je rezultat. Na ovogodišnji javni poziv ugostiteljima javili su se Hotel Podravina i KTC-ov restoran.

Pitali smo studente što misle o tome i generalno su se složili da je druga opcija, KTC-ov restoran, predaleko (također 2,2 kilometra i oko 25 min hoda) jer je na suprotnoj strani grada od željezničkog kolodvora i centra, što je svakodnevna ruta.

Cijena smještaja za studente kod privatnih stanodavaca kreće se od 500 do 1000 kuna za stanarinu, ovisno o udaljenosti od centra. Prosječan iznos režija, u zimskim mjesecima, iznosi 500-tinjak kuna, a uz trošak prehrane, taj iznos mjesečno prelazi i 2000 kuna.

Želja je bila ujediniti dva grada sjeverne regije te ojačati obrazovani sustav na tom području. Razlike su međutim ono što studentima prvo padne u oko. Za sada, ravnopravno dijele samo status studenata na Sveučilištu Sjever. To je sve.

Ne propustite:

5 Komentari

  1. […] Uz cijenu smještaja i režija koje dosežu i do 1.500 kuna, još gotovo toliko odlazi na hranu. Iako je menza, odnosno dijeljenje obroka ostvareno s Podravkom kratko postojalo 2015. godine, na ovogodišnji javni poziv upućen ugostiteljima javila su se dva objekta Hotel ‘Podravina’ i KTC-ov restoran no restoran je predaleko od Sveučilišta jer je na suprotnoj strani grada za što studentima treba 25 minuta hoda u jednom smjeru, piše Klikaj.hr […]

  2. […] Uz cijenu smještaja i režija koje dosežu i do 1.500 kuna, još gotovo toliko odlazi na hranu. Iako je menza, odnosno dijeljenje obroka ostvareno s Podravkom kratko postojalo 2015. godine, na ovogodišnji javni poziv upućen ugostiteljima javila su se dva objekta Hotel ‘Podravina’ i KTC-ov restoran no restoran je predaleko od Sveučilišta jer je na suprotnoj strani grada za što studentima treba 25 minuta hoda u jednom smjeru, piše Klikaj.hr   […]