Kavana Dora u Varaždinu nudi klipiće s certifikatom

Kako bi ''običan'' klipić postao onaj s predznakom varaždinski, potrebno je ishoditi određeni certifikat, koji dodjeljuje Udruga kuhara Varaždinske županije.

Iva Miketek, vlasnica Dore // Foto: Lea Brlek Katanec
Iva Miketek, vlasnica Dore // Foto: Lea Brlek Katanec

Ne kaže se uzalud da nije svaki klipić – varaždinski klipič, a priča o tom ukusnom pecivu seže navodno još u 18 stoljeće. Razvojem ugostiteljstva i sve većeg broja ondašnjih hotela u Varaždinu, u jednom takvom, otvara se i mliječni restoran koji, osim mlijeka i mliječnih proizvoda, nudi i razne vrste kruha i peciva.

Danas, sve veći broj ugostiteljskih objekata u Varaždinu, uz jutarnju kavu, nudi i klipić. No je li svaki klipić ujedno i varaždinski klipič, pitali smo Ivu Miketek (28), vlasnicu poznate varaždinske kavane Dora, smještene u samom centru grada.

– U našoj kavani nudimo poznate varaždinske klipiče, koji se vrlo brzo prodaju, pa se tako peku i do tri puta dnevno. Obično svakoga dana ispečemo i do 80 klipića, često i više, a kako bi sve bilo na vrijeme spremno za naše goste, kuharice kreću s pripremom već u šest sati ujutro. Gosti najviše naručuju kave, uz koje idu i neizostavni klipići – pojašnjava Iva i dodaje kako osim varaždinskih klipiča, gosti kavane Dora najviše naručuju i varaždinske kremšnite.

Kako bi ”običan” klipić postao onaj s predznakom varaždinski, potrebno je ishoditi određeni certifikat, koji dodjeljuje Udruga kuhara Varaždinske županije.

– Zahvaljujući kvaliteti i originalnoj recepturi prema kojoj se naši klipići peku, uspjeli smo dobiti certifikat i na to smo jako ponosni. Nije svaki klipić, onaj varaždinski – simpatično će Iva i nastavlja kako su osim glavnih sastojaka za izradu varaždinskih klipiča, potrebne i spretne ruke kuhara te puno uložene ljubavi.

Osim klipića, kavana Dora nudi i ostale slatke proizvode, poput varaždinske gibanice, kukuruzne zlevke, štrukli, raznih pita, te torti, a jedna od neobičnijih u ponudi kavane Dora jest torta od graha.

– Mnogi su skeptični prema torti od graha, ali kad je kušaju, stalno se iznova vraćaju i naručuju. U ponudi također imamo i torte za razne prigode, koje izrađujemo prema željama naših klijenata – rekla je Iva i dodala kako za nadolazeće blagdane svojim gostima planiraju ponuditi i slastice za van, koje će moći kušati tijekom Adventa.

Inače, kavana Dora omiljeno je mjesto okupljanja poznatih Varaždinaca, koji već dugi niz godina imaju i svoje mjesto za sjesti, kao i svoje jutarnje ritualno ispijanje kave.

– Naši stalni gosti vole ambijent ove kavane, većina ih ima i svoje mjesto. Imamo i svoje „kartaše“, koji svakoga petka igraju svoje omiljene kartaške igre – ispričala nam je Iva te dodala kako je jako zadovoljna gostima, ali i osobljem, s kojim funkcionira kao prava mala obitelj.

Najveće joj zadovoljstvo ipak predstavlja to što je upravo ona jedna od ponosnih vlasnica certifikata o varaždinskom klipiču, čija priča svakim danom oduševljava sve više zadovoljnih gostiju, kako gostiju njezine kavane, tako i onih koji posjete grad Varaždin.

Ne propustite: