Kofeinizam

Prekomjernim pijenjem crne kave razvijaju se srčanožilne, probavne, neuropsihijatrijske smetnje, te je neobično važna umjerenost u uzimanju kofeinskih napitaka.

Dr. Karmen Antolić // Foto: Teo Vukšan
Dr. Karmen Antolić // Foto: Teo Vukšan

Kofeinizam može nastati prekomjernim pijenjem napitaka s crnom kavom. Ističe se neuropsihijatrijskim znakovima, simptomima od strane srca i krvnih žila i svakako probavnog sustava.

Vodeći su znakovi glavobolja, uznemirenost, lupanje srca. Mogu se javiti bolovi u trbuhu, ponekad proljevaste stolice.

Pijenje osam do deset šalica crne kave na dan tj. oko 1 gram kofeina dnevno često rezultira psihičkim teškoćama. Jednokratna visoka doza od oko 10 grama može dovesti do epileptičkog napadaja ili do zastoja rada srca zbog podrhtavanja srčanih klijetki.

Pijenje napitaka pripravljenih od crne kave svakodnevna je navika. Kava kao napitak u našem se dijelu svijeta koristi još od 16. stoljeća. U ekstraktu crne kave najviše ima kofeina. Jedna šalica crne kave sadrži oko 150 miligrama kofeina što je dovoljna dnevna doza.

Kofeina također ima u Coca-Coli, nekim čajevima i kakau. Najviši učinak kofeina se postiže 30 – 60 minuta nakon pijenja i traje prosječno oko tri sata.

Učinak kofeina na organizam je mnogostruk.

Povećana dnevna količina pijenja crne kave može ubrzati aterosklerozu jer dovodi do povećanja koncentracije masnoća u krvi. Pijenje crne kave u prekomjernoj količini može dovesti do pogoršanja već postojećih želučanih tegoba jer dovodi do pojačanog lučenja želučanog soka. Također može dovesti do smanjene funkcije jednjaka što ima za posljedicu vraćanje želučanih sokova iz želuca u jednjak.

Najvažniji je učinak na središnji živčani sustav, smanjuje umor. No u prekomjernim količinama nastaje drhtanje nogu i ruku, preosjetljivost, suhoća usta, može se javiti duševna depresija!  Na srce djeluje tako da pojačava rad srca, širi koronarne krvne žile, ali na račun sužavanja  moždanih krvnih žila.

Prekomjernim pijenjem crne kave razvijaju se srčanožilne, probavne, neuropsihijatrijske smetnje, te je neobično važna umjerenost u uzimanju kofeinskih napitaka.

dr. Karmen Antolić, spec. interne medicine
Tel: 048/625-662


Dr. Karmen Antolić radi u svojoj privatnoj Specijalističkoj internističkoj ordinaciji u Koprivnici na Trgu bana Josipa Jelačića 7b/I koju je pokrenula prije više od 18 godina.

Rođena je u Novigradu Podravskom 1959. godine, diplomirala je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, završila je specijalizaciju iz interne medicine te edukaciju iz ultrazvučne dijagnostike.

Prije odlaska u privatnu praksu radila je u Općoj bolnici “Dr. Tomislav Bardek” Koprivnica kao voditelj jednog od odjela interne medicine.

Ne propustite: