KOLAPS ZDRAVSTVENOG SUSTAVA Nedostaje 12 tisuća sestara i dvije tisuće specijalista

Pored ovakvih brojki, ne zvuči dobro da će se u sljedećih deset godina umiroviti čak četiri tisuće liječnika, najviše obiteljske medicine.

Ilustracija // Foto: Pixabay.com

U Hrvatskoj su 62 bolnice. Dobar dio njih muku muči s nedostatkom kadra. U ovom trenutku u registru Komore sestara je 40.248 medicinskih sestara i tehničara s važećim odobrenjima. Procjenjuje se da ih u sustavu nedostaje oko 12 tisuća da bi se ispunile norme koje propisuje EU, javlja posao.hr.

Ni s liječnicma nije puno bolje. Prema podacima Hrvatske liječničke komore, u javnom sustavu je zaposleno 13.613 liječnika.

Od tog broja ih je 13.342 zaposleno je u redovitom radnom odnosu, dok je 271 liječnik umirovljenik koji radi do četiri sata.

Prema podacima komore, liječnici specijalisti odrade više od ttri milijuna prekovremenih sati na godinu, a iz toga su izračunali da ih nedostaje dvije tisuće.

Najviše nedostaje pedijatara, anesteziologa, radiologa, liječnika obiteljske medicine i ginekologa.

Pored ovakvih brojki, ne zvuči dobro da će se u sljedećih deset godina umiroviti čak četiri tisuće liječnika, najviše obiteljske medicine.

Što se tiče duga u zdravstvu, posljednji podaci kažu da je on prešao osam milijardi kuna. Iskustva u posljednja dva desetljeća pokazala su da je država svake dvije godine sanirala zdravstvo s najmanje dvije milijarde kuna.

Ne propustite: