KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ U KOPRIVNICI ‘Želim vam brzu cestu, a Podravkin potencijal je ogroman’

Doći ću i nakon 5. prosinca kao predsjednica. I dalje ću pomagati Podravki

Kolinda Grabar-Kitarović u Koprivnici // Foto: Zvonimir Markač

Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović u sklopu svoje kampanje boravila je u utorak u Koprivničko-križevačkoj županiji, među ostalim i u Koprivnici.

– Jako sam dobro, prekrasno je biti u Koprivnici. Mladež HDZ-a odradila je sjajan posao s prikupljanjem potpisa za moju kandidaturu (više od 230.000 popisa je predala DIP-u, op.a), silno im na tome zahvaljujem. Hvala i svim ostalim volonterima i svim dragim prijateljima koji su skupljali potpise, a naravno i posebno onima koji su dali svoje potpise i koji vjeruju u mene i moj program – kazala je ona.

Na novinarsko pitanje što očekuje u Koprivnici rekla je da očekuje daljnji razvoj.

– Za mene je Koprivnica primjer kako možemo i moramo krenuti dalje. Međutim, treba puno, puno više ulagati u to. Dakle, imamo dvije komponente. Prvo je poljoprivreda, a drugo prerađivačka industrija Podravka. Na poljoprivredu apsolutno ne smijemo gledati kao problem, nego kao priliku za Hrvatsku. Čak niti izazov, nego priliku. Imamo dobru zemlju koja nije kontaminirana, na kojoj se mogu proizvoditi bilo kakve kulture, od voća povrća do svega ostaloga. Moramo ulagati u plastenike, u navodnjavanje i odvodnjavanje. Možda ne toliko u ovom kraju koliko u drugim dijelovima Hrvatske poput Slavonije i Baranje, ali mislim da posebno treba ulagati u domaći proizvod dodane vrijednosti. Podravka, koja je ovdje snažna prerađivačka industrija i koja je poznata diljem svijeta i koju ja silno promičem, sudjeluje na svim gospodarskim forumima. Jedna od ogromnih prednosti Podravke je to da ima sve certifikate za ostale religije kao što je halal certifikat za muslimansko područje. Njihovi se proizvodi prepoznaju i traže diljem svijeta – kazala je predsjednička kandidatkinja i nastavila:

– Vidim ogroman potencijal Podravke da proširuje svoje kapacitete i proizvodnju jer sam osjetila i kod gospodina Marina Pucara (predsjednik Podravkine uprave, op.a.) dok smo večeras razgovarali da postoji to razumijevanje što svijetu treba. Ono što je cilj Podravke, ono što već sada gotovo, ne u potpunosti, ali blizu ostvaruje je to da je dobar dio njihovih proizvoda uzgojen u Hrvatskoj. Dakle, domaći proizvod. Domaća paprika, domaća rajčica, istarska rajčica… Cilj Podravke je da se podigne domaća proizvodnja i da svaki Podravkin proizvod bude certificiran hrvatski proizvod, ali prilagođen ukusima svjetskog tržišta. Imate ogromne potencijale ovdje.

Poželjela je Koprivnici i prometnu povezanost s ostatkom Hrvatske brzom cestom, za što se, kaže, zalagala kada je bila ovdje sa svojim uredom, a zalagat će se i dalje.

– Vidim da se u Hrvatskoj gradi infrastruktura, resorno ministarstvo puno ulaže u to, vjerujem da će se i ta brza cesta koje povezuje Koprivnicu, Križevce i sva ostala mjesta na ovom području sa Zagrebom vrlo brzo ostvariti. Tada će i stranci više ulagati u Koprivnicu – rekla je Kolinda Grabar-Kitarović.

Rekla je da će najvjerojatnije još doći u kampanju u Koprivnicu.

– Doći ću i nakon 5. prosinca kao predsjednica. I dalje ću pomagati Podravki, ali i svim hrvatskim malim i srednjim poduzetnicima i OPG-ovima kako bi se prebacili s ove proizvodnje kultura niske vrijednosti gdje ima država mora plaćati subvencije. Bolje da se subvencije ulažu u proizvodnju i inovacije i da su njihovi proizvodi donose puno veću zaradu – rekla je ona.

Novinari su je pitali i koji joj je najdraži Podravkin proizvod.

– To je teško reći, ali znate što volim jako? Dalmatinsku juhu. To vam imam u uredu i na malom rešojiću skuham si dalmatinsku juhu recimo navečer kad ostanem raditi do kasno. Draga mi je i lagana za večeru. Cijela moja obitelj obožava Čokolino, sad sam kćeri koja je na Harvardu, baš sam pričala kolegama iz Podravke, nedavno odnijela sedam kilograma Čokolina. Mislim da je to sjajna hrana za studente koji navečer uče i daje im energiju i malo ubrzava mozak. Ipak ima vitamina, minerala i nema previše kalorija – zaključila je Kolinda Grabar-Kitarović.

Foto: Zvonimir Markač

Više fotografija i video možete pogledati u nastavku…

[FOTO-VIDEO] DOČEKALI JE PLJESKOM Predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović u Koprivnici

Ne propustite: