KOLUMNA Božić dolazi s knjigom u ruci

Iako osobno nisam neki veliki književni frik, s vremena na vrijeme volim pročitati neko dobro štivo. Tako sam i ja nedavno pročitala jednu dobru knjigu, koja mi je svakim novim pročitanim slovom, osim kraćenja dosadnih večeri, sve više pružala uvid u neke nove životne obzore i vidike, ali me i navela na pisanje ovotjedne priče.

Lea Brlek Katanec // Foto: Klikaj.hr
Lea Brlek Katanec // Foto: Klikaj.hr

Božić dolazi, tiho na prstima, baš kao što poznate božićne stihove pjevaju Srebrna krila. Ovo doba godine idealno je za razmišljanje što pokloniti bližnjima. OK, ili početi razmišljati što napisati Djedu Božićnjaku. Ili mami i tati. Iako nas do, možda najljepšeg blagdana u godini, dijeli tek nešto manje od mjesec dana, ne bi bilo na odmet početi razmišljati o ovogodišnjim poklonima već sada. Jer, u svakom slučaju, svi mi želimo izbjeći silne gužve, laktarenje na blagajnama, probrane stvari na kojekakvim akcijama, nepotreban stres i slično.

Ja sam već naveliko počela razmišljati o svojim ovogodišnjim poklonima, iako sam već sada sigurna da će mi se kupnja onih zadnjih sitnica, opet kao i obično, potkrasti ‘5 do 12’. Ali dobro, i to ima svojih čari. Barem imaš izgovor da još malo izađeš u onaj blagdanski šušur, kupiš papir za zamatanje, popiješ još koje kuhano vino ili kavicu i nabaciš spiku s poznatima. Razmišljajući što ću ove godine pokloniti svojoj obitelji i bližnjima te obavljajući svoju svakodnevnu jutarnju gradsku rutinu, pogled mi je zapeo za jedan izlog. Izlog s knjigama. Bez puno razmišljanja ušla sam u dućkas i bacila oko na police.

Iako osobno nisam neki veliki književni frik, s vremena na vrijeme volim pročitati neko dobro štivo. Tako sam i ja nedavno pročitala jednu dobru knjigu, koja mi je svakim novim pročitanim slovom, osim kraćenja dosadnih večeri, sve više pružala uvid u neke nove životne obzore i vidike, ali me i navela na pisanje ovotjedne priče. Jer je knjiga, posebice ona u fizičkom, papirnatom obliku, oduvijek bila čovjekov dobar prijatelj i životni suputnik.

Je li pod utjecajem nekih novih tehnologija, medija, društvenih mreža i komunikacijskih kanala, polako počela ‘izumirati’ kultura čitanja knjiga?! Onih pravih, fizičkih, starih ili novih, posuđenih ili kupljenih. Jesmo li mi to zaboravili čitati ili jednostavno zbog ubrzanog načina života gotovo više da i  nemamo vremena za to? Za ono spokojno i mirno čitanje, dok zavaljeni u omiljenu fotelju pijuckamo svoju šalicu čaja prije spavanja. A ako čitamo, što to zapravo čitamo?

Ilustracija // Foto: pixabay.com
Ilustracija // Foto: pixabay.com

Većina nas pokušava ići u korak s vremenom, ne pokušavajući pritom razumjeti, a potom i otkloniti štetnosti koje moderna tehnologija nosi sa sobom. Svi mi na neki način pokušavamo biti moderni, što bi značilo da smo se počeli odvajati od nečeg starog te počeli prihvaćati nešto novo. U današnje vrijeme, kultura čitanja knjiga slabija je no inače. Uglavnom se čitaju razni portali, webovi, blogovi, dok je njihov sadržaj nerijetko upitnog karaktera, a informacije nepotpune ili neprovjerene. Ako su knjige naši prijatelji, zašto se s njima ne družimo češće? Da, znam, postoje i e-knjige, ali često nas upravo slovo E odvrati s početnog puta te ubrzo završimo u kojekakvim mrežama i mrežicama. Zapleteni u E svijet.

One nas mentalno jačaju, proširuju naše vidike, usmjeruju naš pogled na svijet u kojem živimo,… Često nas nasmiju do suza, pružaju nam utjehu kada smo usamljeni, vode nas na mjesta na kojima još nismo bili, čine nas bogatijima i sretnijima,… No ipak, kao da premalo vremena posvećujemo tvrdim koricama i onom opornom mirisu njihovih starih stranica. Ili onih novih. Pod utjecajem društvenih mreža, neprestanog skrolanja i opsesivnog ‘apdejtanja’ novih podataka i informacija, nikada nismo bili usamljeniji i otuđeniji jedni od drugih. Jesmo li spremni na promjene? I to one na bolje?

Možda je ovo blagdansko vrijeme idealno za ponovno zbližavanje jednih s drugima, za oživljavanje nekih starih navika, navika koje smo njegovali kada nije bilo virtualnog svijeta, za pružanje prilika nekim novim stranicama, nekim novim pričama… Stranicama koje će nas uvesti u neki novi svijet, svijet mašte, svijet u kojem je sve moguće, u svijet u kojem ćemo mi biti glavni junaci, a knjiga p(o)stati naš najbolji prijatelj. Ja već radim na tome.

Ne propustite: