KOLUMNA Nuspojave lijekova za masnoće (statini)

Statin je lijek namijenjen ljudima koji imaju povećan rizik od bolesti srca i krvnih žila. Iako se statini smatraju lijekovima sa dobrim sigurnosnim profilom zbog njihove široke primjene postoje nedoumice o mogućim nuspojavama toga lijeka koje mogu prevladati nad povoljnim učincima.

Dr. Karmen Antolić // Foto: Teo Vukšan
Dr. Karmen Antolić // Foto: Teo Vukšan

Određeni lijekovi koji snižavaju kolesterol u krvi spadaju u skupinu koja se zove statini. Statini smanjuju kardiovaskularni morbiditet (pobol) u bolesnika sa visokim i umjerenim rizikom kardiovaskularne bolesti na taj način da smanjuju LDL kolesterol ( loši kolesterol). Statini smanjuju rizik od nastanka bolesti srca za 25-30 %

Ako se koriste razumno i s redovitim pregledima, mogu se smatrati učinkovitima i sigurnima.

Statin je lijek namijenjen ljudima koji imaju povećan rizik od bolesti srca i krvnih žila. Iako se statini smatraju lijekovima sa dobrim sigurnosnim profilom zbog njihove široke primjene postoje nedoumice o mogućim nuspojavama toga lijeka koje mogu prevladati nad povoljnim učincima. Predstavljaju ozbiljan lijek koji se ne smije olako koristiti. Statini neće samo tako izliječiti probleme s kolesterolom, moraju se koristiti uz zdravu prehranu i redovitu tjelovježbu kako bi bili efikasni. Trudnice bi svakako trebale izbjegavati korištenje statina.

Najznačajnije nuspojave statina su miopatija, koja ukoliko se ne prepozna može progredirati do rabdomiolize (oštećenja i razaranja mišićnog tkiva). Rijetko se mogu pojaviti povišene vrijednosti jetrenih enzima koje su reverzibilne nakon prestanka uzimanja lijeka. U zadnje vrijeme se spominje kognitivna disfunkcija (poremećaj koncentracije, oslabljeno pamćenje). Što se tiče gubitka pamćenja, prema dr. Nissenu, ono je rijetko i potpuno reverzibilno. Dapače, statini smanjuju rizik od vaskularne demencije. Kod nekih ljudi pri upotrebi statina može se javiti poremećaj sa spavanjem, glavobolja, proljev, nadutost, mučnina, grčevi u mišićima. No njihov protektivni kardiovaskularni učinak značajnije premašuje rizik od pojave neželjenih nuspojava.

Važno je napomenuti da statini nisu nadomjestak za zdrav način života, što znači da uz uzimanje lijekova je neophodna uravnotežena prehrana, konzumacija voća i povrća, prirodnh sokova, izuzetno visoku antioksidativnu vrijednost i prevenciju kod povišenog kolesterola ima matični sok od aronije, važna je i redovita tjelovježba.

Nedvojbeno se može zaključiti da su statini sigurni lijekovi te da korist od njihove primjene značajno premašuje moguće štetne učinke.

Dr Karmen Antolić, spec. interne medicine

Tel: 048/625-662

Ne propustite: