KOLUMNA Stari grad Veliki Kalnik

I dok se nekad stepenicama uspinjala i sama Crna kraljica, danas se tim istim stepenicama uspinju planinari.

Diana Bartolić // Foto: Klikaj.hr
Diana Bartolić // Foto: Klikaj.hr

Divan stari grad, sada tek u zdanju ruševine koju pohode brojni planinari, još uvijek neumorno stoji. Iako mu je zidine srušilo vrijeme, dio koji je ostao stoji čvrsto ukopan i čini mi se odolijeva jesenskom vjetru i kišama već stoljećima čuvajući svoju povijest, kao da je odlučio zauvijek ostati trajni dokaz nekih davnih vremena, svojom prisutnošću ne dozvoljavajući da padnu u zaborav.

I dok se nekad stepenicama uspinjala i sama Crna kraljica, danas se tim istim stepenicama uspinju planinari. Mladi, stari, djeca. Umjesto svečanih cipela sada gojzerice koračaju njima dok se planinari uspinju na vrh staroga grada kako bi uživali u pogledu koji se odatle pruža. Oni kojima je jednostavno uspinjanje stubištem nedovoljno izazovno ovdje se mogu prepustiti adrenalinu i iskušati se u alpinizmu, odnosno sportskom penjanju. Visina nije prevelika i uspon je dovoljno jednostavan da se ovdje naprave prvi koraci u ovom zanimljivom sportu, pa brojna djeca upravo ovdje uče osnove sportskog penjanja.

Mjesto je to kojemu se uvijek rado vraćam. Volim njegovu blizinu i pristupačnost i baš to čini ga jednim od dražih mi mjesta za jednodnevni izlet. A jesen je upravo kao savršena za takve izlete. Šarenilo lišća je poput dizajnerskih haljina u koje se ogrnulo drveće. Na vjetar sada ne gledam kao na neprijatelja koji puše da bi mi pokvario frizuru već kao na finog gospodina, kavalira koji mi svojim dahom baca pod noge ljepotu, tvoreći tepih bolji i od onog crvenog – tepih mekog, šarenog, mirisnog lišća koje radosno šušti pod mojim koracima.

I kad se takvo mjesto koje odjednom zadovoljava moju svakoliku znatiželju – i onu za poviješću, i onu za prirodom, i onu za planinarenjem, i onu za adrenalinom, i onu za putovanjem pa makar ono bilo samo na nekoliko sati, i onu za dobrim društvom, zaogrne u tu romantičnu jesen nemoguće je odoljeti mu. Nemoguće je ne vratiti se na Kalnik svaki put iznova i svaki put ponovno ponijeti s njega novu priču kao poklon ovog izuzetnog mjesta. Mjesto je to koje stoljećima čuva povijest, mjesto kojem svakim novim korakom po stoljetnom stubištu poklanjamo svoju sadašnjost, dok ono zauzvrat svaki korak svake osobe koja je prošla njegovim stubištem zapisuje za budućnost, bili mi plemići iz davnina, ili planinari današnjice.

Ne propustite: