KOMENTAR Smiješ na ‘domaću’ tribinu koprivničkog stadiona samo ako si sa sjevera Hrvatske! Molim? Jel’ ovo istina?

Što s Koprivničancima koji su otišli u Njemačku raditi i morali su promijeniti adrese prebivališta, a slučajno su ovaj vikend na odmoru doma. Zar i oni ne smiju na domaći dio glavne tribine, gdje su nekad uvijek gledali utakmice sa svojim društvom?

U vrijeme odigravanja današnje nogometne utakmice između koprivničkog Slavena Belupa i Hajduka na središnjem Zrinskom trgu viđeno je nekoliko desetaka pripadnika Torcide.

Nije poznato zbog čega oni nisu bili na stadionu jer su svi bili pristojni i, barem se tako činilo, trijezni.

No, razlog tome možda leži u činjenici da su na ulazu na stadion bile rigorozne kontrole i navijačima iz Dalmacije, koji su danas stigli u Koprivnicu, zabranjena je kupnja ulaznica i ulazak na glavnu tribinu. Točnije, na veći dio tribine namijenjen domaćim gledateljima.

Za gostujuće navijače, pa tako i za Torcidu, namijenjen je “kavez”, također na zapadnoj i jedinoj tribini, ali na dijelu uz teniske terene. Neki od njih to nisu htjeli prihvatiti pa su, smatrajući da im se krše ljudska i ustavna prava, tražili odgovore na svoja pitanja.

Zanimljiva je i fotografija koja je procurila na Facebooku, a na njoj se vide jasne upute svima koji kontroliraju ulaze na stadion. Možeš li na utakmicu ili ne, odnosno na koju tribinu smiješ ili ne – ovisi o prebivalištu.

Foto: Facebook

Pojednostavljeno, na “domaći” dio tribine mogu samo ljudi iz Koprivničko-križevačke, Međimurske, Varaždinske, Virovitičko-podravske i Bjelovarsko-bilogorske županije. Svi ostali, trebali bi u “kavez”.

Naravno, po društvenim mrežama i portalima navijači Hajduka u svojim komentarima ne skrivaju ogorčenje ovim pravilima i uputama.

Iako ima logike da se na istoj tribini ne spajaju navijači protivničkih klubova, tim više jer u Podravini ima i puno navijača Dinama, vječitog Hajdukova rivala, nije baš jasan kriterij tko smije, a tko ne smije na “domaću” tribinu.

Iz iskustva znamo da u Koprivnicu na utakmice dolaze i navijači iz susjedne Mađarske. Što s njima? U koju oni županiju spadaju? Što s ljudima iz Zagreba? Ima puno Koprivničanaca i Podravaca koji su zbog posla promijenili prebivalište, a voljeli bi pogledati ovu utakmicu. Što s “Pericom” iz Osijeka koji je došao kod bratića u Koprivnicu na rođendan večeras pa bi volio i on pogledati utakmicu? A on ne navija ni za Slaven niti za Hajduk. Voli nogomet.

Što sa skautom iz jednog austrijskog, belgijskog ili njemačkog kluba koji bi volio pogledati nekoliko igrača obiju momčadi, a ne želi se najaviti klubu domaćinu i biti u loži, nego na tribini među običnim gledateljima. Jer, možda u tajnosti priprema velik posao.

Što s Koprivničancima koji su otišli u Njemačku raditi i morali su promijeniti adrese prebivališta, a slučajno su ovaj vikend na odmoru doma. Zar i oni ne smiju na domaći dio glavne tribine, gdje su nekad uvijek gledali utakmice sa svojim društvom?

Zar bi svi oni trebali u ‘kavez’ jer nisu iz gore navedenih pet županija? Morali bi navijati za Hajduk ako žele gledati utakmicu jer, eto, nemaju (više) dobro prebivalište?

S druge strane, što s navijačima Hajduka iz Koprivnice, Križevaca, Đurđevca, Varaždina i Čakovca? Oni, jer imaju dobro prebivalište, mogu na “domaći” dio tribine? Oni nisu prijetnja sigurnosti?

Puno je tu upitnika. Previše. Hajdukovci misle da je ovo bila diskriminacija.

Možda ne treba ići tako daleko, jasno je da je organizator radi sigurnosti htio razdvojiti domaće i gostujuće navijače, ali odlučiti tko smije na koju tribinu samo prema prebivalištu je u najmanju ruku – bedastoća.

Ne propustite: