Kontroverzni biznismen Donald Trump novi predsjednik SAD-a

Saga je sad gotova. Amerikanci su glasovali i novi predsjednik SAD-a je Donald Trump. Nekima se odluka sviđa, drugi smatraju da je to put u propast Amerike.

Za pobjedu na predsjedničkim izborima u SAD-u potrebno je 270 elektorskih glasova. Donald Trump, prema najnovijim procjenama, dobio ih je 276, dok je demokratska kandidatkinja Hillary Clinton osvojila 218 glasova. Matematika je jednostavna – Donald Trump novi je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

Neki su zadovoljni što je kontroverzni biznismen izabran za 45. predsjednika SAD-a, no, naravno, ima i onih koji vjeruju da je to put u propast Amerike.

– Clintonovi su već dovoljno dugo sramota ove države, sramota za State Department, za instituciju predsjednika u SAD-u. Nadam se da je njihovo poglavlje konačno zatvoreno i da više nećemo morati trpjeti njihove skandale – rekao je za Business Insider Rudy Giuliani, bivši gradonačelnik New Yorka, danas političar i poslovni čovjek i veliki Trumpov podržavatelj.

Giuliani je samo jedan od istaknutih Amerikanaca koji nisu krili mišljenje da bi SAD u rukama Hillary Clinton kao predsjednice mogao propasti. Ipak, tijekom predizborne kampanje ni zagovornici supruge bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona nisu štedjeli njenog protukandidata. Prozivali su Trumpa da je šovinist, navodili da je seksualno napastovao brojne žene, zamjerali mu što se neprimjereno izražava…

– Trump nije sposoban ni prikladan da bude predsjednik jedne veličanstvene države kao što je SAD. Republikanska stranka samo se sramoti podržavajući ga – rekao je nedavno Barack Obama, a njegovo su mišljenje dijelile zvijezde poput Katy Perry, Beyonce, Leonarda DiCapria i ostalih koji su vjerovali da predsjednica SAD-a treba biti Hillary Clinton. Većina Amerikanaca evidentno ne dijeli njihovo mišljenje.

Ne propustite: