KOPRIVNICA Obilježava se Međunarodni dan muzeja

Na Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja, muzeji diljem svijeta skreću pozornost široj javnosti na kulturnu baštinu i ulogu muzeja u njenom komuniciranju.

Koprivnički Zrinski trg // Foto: Zvonimir Markač
Koprivnički Zrinski trg // Foto: Zvonimir Markač

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, u subotu je u Muzeju Grada Koprivnice osiguran besplatan ulaz i sudjelovanje na besplatnim programima za sve zainteresirane.

Ovogodišnja tema je “Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije”, kojom se naglašava važnost muzeja u suvremenom društvu koje se nalazi pred izazovima tehnološkog napretka, gospodarskih kriza i socijalnih promjena uključujući i prisutnost velikih migracija stanovništva.

Na Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja, muzeji diljem svijeta skreću pozornost široj javnosti na kulturnu baštinu i ulogu muzeja u njenom komuniciranju.

Koprivnički Muzej pripremio je zanimljiv program koji započinje doručkom u 9 sati ispred Galerije Koprivnica

(Zrinski trg 9, Koprivnica).

9 sati
Koprivnica, Galerija Mijo Kovačić i Zrinski trg – Tradicijski podravski doručak
– Fruštuk koji su nekad pripremale bake, spominje se danas kao dio zdrave prehrane. Za ovu prigodu pripremamo ga prema receptima Podravkinog tima koji su nastali kao rezultat suradnje između Muzeja grada Koprivnice kao kulturne i Podravke kao kulinarske institucije.

11 sati
Galerija Mijo Kovačić – Menu Folk Lore ili “Što se kuha u čarobnjakovoj kuhinji?”
– Kušajte hranu koja svjedoči o povezanosti jela s magičnim stvorenjima uz kušanje canapea bogova Janusa i Prijapa te božica Ceres i Hekate i namaza od crnog graha poznatog kao “suze naših neprijatelja” koje s vama i za vas pripremaju polaznici Obrtničke škole Koprivnica zajedno sa svojim mentorima.

18.30 sati
Galerija naivne umjetnosti, Hlebine – Povratak slike “Jama”
– Predstavljanje i priča o povratku slike “Jama”, Mije Kovačića, nastale 1973. godine, a nestale prije 25 godina prilikom provale u Galeriju naivne umjetnosti. Nakon 25 godina jedno od najvažnijih ostvarenja naivne umjetnosti vraća se u Hlebine

19 sati
Galerija naivne umjetnosti, Hlebine – Skriveno blago naivnih majstora, otvorenje
– Izložba nastala u suradnji s Hrvatskim muzejom naivne umjetnosti iz Zagreba predstavlja 22 umjetnine poznatih majstora naivnog slikarstva – Hegedušića, Generalića, Mraza, Viriusa, Večenaja, Kovačića, Filipovića, Gažija, Mehkeka, Večenaja, Generalića, Lackovića Croate, Stolnika, Rabuzina, Dragice Lončarić, Nade Švegović – Budaj i Mare Puškarić – Petras.

Stalne postave i izložbe razgledati možete u Galeriji Koprivnica, Galeriji Mijo Kovačić i Galeriji naivne umjetnosti sve do 21 sat, a u Muzeju grada Koprivnice do 13 sati, stoji na internetskim stranicama Grada Koprivnice.

Ne propustite: