KOPRIVNICA Obilježava se Tjedan upoznavanja groblja Europe

Program započinje u petak svečanim otvaranjem u 11 sati ispred stare mrtvačnice na Gradskom groblju "Pri svetom Duhu", a u sklopu programa bit će postavljena izložba fotografija "Hortikultura Groblja Pri Sv. Duhu", poznatih koprivničkih autora, koja će biti otvorena do 2. lipnja.

Ilustracija // Foto: Komunalac Koprivnica

Akcija Tjedan upoznavanja groblja Europe ove će se godine obilježiti i u Koprivnici u suradnji Komunalca s Povijesnim društvom Koprivnica i Umjetničkom školom Fortunat Pintarić.

Tjedan upoznavanja groblja Europe obilježava se na grobljima diljem Europe od 24. svibnja do 2. lipnja.

To je manifestacija koja se održava diljem Europe tijekom svibnja, s ciljem podizanja svijesti o važnosti groblja, njihovih arhitektonskih rješenja, umjetničkih spomenika i povijesnih činjenica vezanih uz nastanak i razvoj grobnih cjelina. Komunalac d.o.o. uključilo se ove godine u obilježavanje istog.

Komunalac d.o.o. član je udruge ASCE (međunarodna europska udruga značajnih povijesnih groblja) od travnja 2017. godine, a članovi udruge svake se godine uključuju u realizaciju navedenog projekta.

Program započinje u petak svečanim otvaranjem u 11 sati ispred stare mrtvačnice na Gradskom groblju “Pri svetom Duhu”, a u sklopu programa bit će postavljena izložba fotografija “Hortikultura Groblja Pri Sv. Duhu”, poznatih koprivničkih autora, koja će biti otvorena do 2. lipnja.

Svečano otvorenje uveličat će i glazbena pratnja duet violina, Umjetničke škole Fortunat Pintarić.

Povijesno društvo Koprivnica s povjesničarom prof.dr.sc. Hrvoje Petrić 30. svibnja, s početkom u 17.30 sati, održat će edukativnu šetnju (okupljanje za početak edukativne šetnje kod kapele Sv. Duha) i upoznavanje s grobljem tijekom koje će biti prikazano 13 grobnih mjesta, specifičnih po kulturološkom ili povijesnom značaju.

Sve ih odlikuje monumentalnost, pažljivo odabrani simboli s univerzalnom religioznom porukom nade i spokoja. Obiteljske grobnice, kapele, odnosno mauzoleji posljednje su počivalište poznatih Koprivničanaca koji su kroz povijest dali veliki obol izgradnji i razvoju, Koprivnice, Hrvatske ali i šire.

Nakon obilaska Gradskog groblja u organizaciji Povijesnog društva Koprivnica slijedi edukativna šetnja Pravoslavnog groblja u Koprivnici s povjesničarom prof. dr. sc. Hrvojem Petrićem.

Ostali dani namijenjeni su individualnom posjetu i obilasku groblja, gdje svi građani i turisti mogu pogledati izložbu fotografija koja će biti postavljena u staroj mrtvačnici na gradskom groblju.

Ova je manifestacija jedinstvena prilika da se građani Koprivnice upoznaju s bogatstvom, poviješću, visokim umjetničkim, kulturološkim i antropologijskim djelima koja krije koprivničko groblje i da građani Koprivnice i kroz ovaj segment života nauče ili se podsjete na generacije koje su gradile ovaj grad, a iza kojih su ostali, ne samo živi tragovi razvoja, već uspomena utkana u kamenu za vječni spomen, stoji na internetskim stranicama koprivničkog Komunalca.

Ne propustite: