‘Koprivnica je službeno izašla iz gospodarske krize’

Svi trendovi gospodarstva u gradu Koprivnici su puno brži nego što su na nivou u RH, smatra Mišel Jakšić.

Mišel Jakšić // Foto: koprivnica.hr

U četvrtak je u koprivničkoj Gradskoj vijećnici održan Poslovni uzlet. Uz gradske i županijske dužnosnike, u vijećnici se okupilo podosta poduzetnika, obrtnika, vlasnika OPG-ova te drugih zainteresiranih građana.

– Poslovni uzlet namijenjen je promociji i edukaciji malih i srednjih poduzetnika jer su upravo oni kapilarni sustav hrvatskog gospodarstva. Dovoljno je spomenuti da je 99% svih poslovnih subjekata u državi zapravo u segmentu malog i srednjeg poduzetništva, a 65 % zaposlenih u ovoj državi radi u malim i srednjim poduzećima i u konačnici mali poduzetnici sudjeluju sa 50% u stvaranju i kreiranju hrvatskog bruto društvenog proizvoda – naglasio je glavni urednik Poslovnog dnevnika Mislav Šimatović.

Zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Grada Koprivnice Mišel Jakšić rekao je kako je Koprivnica jedan od gradova koji su i službeno izašli iz gospodarske krize.

– Kad pričamo  o gradu Koprivnici, možemo reći da smo jedan od prvih gradova u RH koji je i službeno izašao iz gospodarske krize. Koprivnica, bez obzira što je po broju stanovnika puno manja u postotku u Koprivničko-križevačkoj županiji i široj regiji, ostvaruje 77% dobiti, 71% izvoza, 52% prihoda i 51% radnih mjesta. Svi trendovi gospodarstva u gradu Koprivnici su puno brži nego što su na nivou u RH – istaknuo je Jakšić. Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren napomenuo je kako visoki brojčani pokazatelji ipak postoje s razlogom.

– Činjenica je da je struktura gospodarstva ovdje nešto drugačija nego u nekim drugim županijama, da je ovdje takozvano veliko gospodarstvo ipak dominantno i tu zapravo i leže razlozi ovakvih velikih brojčanih pokazatelja kojima se grad Koprivnica može pohvaliti – pojasnio je Koren.

Pomoćnica ministrice gospodarstva, maloga i srednjega poduzetništva i obrta Ana Mandac rekla je kako će u ministarstvu nastaviti s trudom da malim i srednjim poduzetnicima, OPG-ovima i obrtnicima osiguraju lakši pristup financiranju.

U sklopu Poslovnog uzleta održana je panel diskusija s temom ”Decentralizacija i razvojna uloga lokalnih zajednica”.

O gospodarstvenim temama važnim za koprivničko-križevački kraj razgovarali su Mišel Jakšić, Darko Koren, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, župan Međimurske županije Matija Posavec, župan Varaždinske županije Predrag Štromar i zamjenik župana Požeško-slavonske županije Željko Jakopović.

Ne propustite: