KOPRIVNICA Završena je anketa o uređenju glavnog gradskog trga

Anketi koja se provodila pristupilo je putem weba 1543 građana Koprivnice, segmentirano po dobi - 75% anketiranih je u dobi od 18 – 65 godina, a građani stariji od 65 godina anketirani su osobno, provođenjem ankete na javnim prostorima grada.

Foto: Grad Koprivnica

Provođenjem ankete, javnost je mogla sudjelovati u odlučivanju vezanom uz uređenje glavnog koprivničkog trga.

U proces uređenja uključeni su svi oni koji javnim prostorom upravljaju (lokalna uprava), dizajniraju ga, osmišljavaju sadržaje i programe koji se provode na javnom prostoru i građani koji taj prostor koriste.

Uključivanje svih spomenutih u proces odlučivanja i planiranja, omogućuje zastupanje različitih želja i potreba, a sa zajedničkim interesom – oblikovanje trga na zadovoljstvo svih građana.

Anketi koja se provodila pristupilo je putem weba 1543 građana Koprivnice, segmentirano po dobi – 75% anketiranih je u dobi od 18 – 65 godina, a građani stariji od 65 godina anketirani su osobno, provođenjem ankete na javnim prostorima grada.

Glavne teme na koje su građani davali odgovore su:

1.1. Parterna obrada
1.2. Promet
1.3. Terase kafića
1.4. Hortikultura
1.5. Urbana oprema i rasvjeta
1.6. Sadržaji i događanja na trg
1.7. Funkcionalnost
1.8. Oblikovanje i vizualni identitet
1.9. Kontaktna zona
1.10. Postojeća izgradnja
1.11. Umjetnost u javnom prostoru (skulptura itd.)
1.12. Klizalište
1.13. Fontana
1.14. Pozornica
1.15. Nova izgradnja

Građani su imali mogućnost i davanja komentara izvan zadanih pitanja.

Natječaj za uređenje glavnog koprivničkog trga trebao bi biti raspisan kroz nekoliko tjedna.

Paralelno s anketom, izrađena je i Prometna studija centra Koprivnice, od strane profesora Sveučilišta Sjever, stručnjaka s područja prometa, Konzervatorska studija od strane stručnjaka iz Muzeja grada Koprivnice i Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture te su održani sastanci sa stanarima Trga, vlasnicima poslovnih prostora te predstavnicima javnih ustanova koje djeluju na trgu i u životu grada Koprivnice.

Na današnjoj konferenciji za medije predstavljeni su završni rezultati ankete, tj. mišljenje javnosti i participacija svih dionika od strane gradonačelnika grada Koprivnice Mišela Jakšića, zamjenice gradonačelnika Ksenije Ostriž, pročelnika Upravnog odjela za izgradnju grada, upravljanje nekretninama i komunalno gospodarstvo Tomislava Golubića, višeg stručnog suradnika za građenje Nine Štubljaka i predstavnice udruge arhitekata, MK projekt Varaždin Maje Kireta.

“Ovaj projekt smo u Gradskoj upravi doživjeli kao pečat i početak brendiranja Koprivnice u 21. stoljeću. Priču oko rekonstrukcije središta Koprivnice treba vezati uz daljnji razvoj i širenje grada u našim prigradskim naseljima, uz daljnji razvoj obrazovnih institucija, poduzetništva i gospodarstva. Sve ono najbolje što predstavlja naše ljude i sustav bit će vidljivo na jednom reprezentativnom prostoru naših središnjih gradskih trgova. Siguran sam da ćemo uspjeti napraviti novo središte grada Koprivnice za sljedećih 30, 50 ili 100 godina. Još jednom hvala svim građanima koji su sudjelovali u anketi i na taj način nam pomogli da krenemo u stvaranje novog izgleda Koprivnice za budućnost”, izjavio je gradonačelnik Mišel Jakšić, stoji na internetskim stranicama Grada Koprivnice.

Ne propustite: