KOPRIVNIČKA KNJIŽNICA Volonterski projekt omogućio je vrijedne nagrade

Nagrada se sastoji od trofeja, priznanja i novčanog iznosa od 1500 USD, koje koprivnička knjižnica planira utrošiti na razvijanje mobilne aplikacije za bolje povezivanje sa svojim korisnicima.

Foto: Grad Koprivnica

Koprivnička knjižnica je uz jednu bugarsku i jednu kenijsku knjižnicu, jedna od tri narodne knjižnice u svijetu koje su ove godine dobile prestižnu nagradu za inovativnost u korištenju informacijsko-komunikacijske tehnologije (ICT-a) u knjižnicama za socijalno uključivanje osjetljivih skupina građana i poboljšanje kvalitete života u lokalnim zajednicama.

Knjižnica je dobitnica nagrade i priznanja organizacije EIFL (Electronic Information for Libraries) za svoj program Mala škola korištenja pametnih telefona za starije osobe.

Objavu organizatora o nagrađenom programu Knjižnice možete pogledati klikom na link.

Na konferenciji za novinare održanoj u srijedu, sudjelovali su volonteri koji su ujedno i nositelji programa – učenici Gimnazije “Fran Galović” Koprivnica – Neven Lukić, Doris Hegedušić, Izabella Doris Panić,  i Iva Mlinarić, inače voditeljica Ureda Teatra Ludens, zatim korisnica usluge Olgica VRATIĆ i knjižničari –  Petar Lukačić, koordinator volontera u knjižnici.

Petar Lukačić i Neven Lukić osmislili su program, a Ana Škvarić napisala je projekt na način koji je ukazao na vrijednosti programa koji je u velikoj međunarodnoj konkurenciji prepoznala i međunarodna organizacija EIFL i Dijana Sabolović-Krajina, ravnateljica Knjižnice, koja je i vodila konferenciju.

EIFL – Knowledge without boundaries (EIFL = Electronic information for libraries) je neprofitna organizacija, osnovana 1999. godine. Cilj joj je da preko knjižnica u više od 60 zemalja u svijetu i na svim kontinentima omogući dostupnost digitalnim informacijama i znanju. Dostupnost znanju osnova je za obrazovanje, istraživanje i poboljšanje života, kao i stvaranje ljudskog kapitala od kojega ovisi razvoj društva. Knjižnice imaju ključnu ulogu u pružanju kvalitetnih informacijskih izvora i usluga. Rizici da im mnogi ljudi u svijetu nemaju pristup su čimbenici poput visokih cijena e-izvora na tržištu, zakonskih barijera i nedostatka tehnologije. Organizacija djeluje na nekoliko programskih  područja, a jedno od njih je i područje Inovativni programi narodnih knjižnica (Public library Innovation Programme – PLIP).

EIFL Nagrada za inovativne programe u narodnim knjižnicama otvorena je za prijave svim narodnim knjižnicama u zemljama u razvoju ili tranziciji. Ono na što se stavlja naglasak u natječaju su važni problemi koji su vezani uz razvoj zajednice. Nagrada se dodjeljuje od 2011. godine i dodijeljena je do sad za 43 knjižnice iz Afrike, Azije, Europe, Latinske Amerike i Kariba.

Program potpore starijim osobama nazvan “Mala škola korištenja pametnih telefona za starije osobe” namijenjena je osobama koje se slabije služe novim tehnologijama – točnije pametnim telefonima. Koprivnički knjižničari već su neko vrijeme razmišljali kako da pomognu starijim osobama da premoste digitalni jaz u kojem se nalaze rapidnim razvojem informatičko-komunikacijske tehnologije, a svojim javnim pozivima za volontiranje izazvali su interes lokalne javnosti, a među njima i učenika prvog razreda gimnazije Nevena Lukića, koji je u razgovoru s knjižničarem, gdje vidi svoj volonterski angažman u knjižnici, došao do ideje da starijim osobama pokaže osnove korištenja pametnih telefona.

Usluga se sastoji od neformalnog tečaja jedan na jedan, a traje maksimalno pola sata po osobi i održava se jednom tjedno. Polaznici se unaprijed prijavljuju kako ne bi došlo do gužve tijekom odvijanja tečaja, a knjižničar je taj kojem se javljaju polaznici te ih on raspoređuje u za to određeno vrijeme i obavještava volontere o broju polaznika.

Knjižnica i knjižničari djeluju kao most između mladih volontera i starijih osoba zainteresiranih za učenje o korištenju pametnim telefonima koji im služe u svakodnevnom životu. Na taj način doprinose njihovom digitalnom i socijalnom uključivanju u društvo i međugeneracijskom povezivanju i solidarnosti.

Nagrada se sastoji od trofeja, priznanja i novčanog iznosa od 1500 USD, koje koprivnička knjižnica planira utrošiti na razvijanje mobilne aplikacije za bolje povezivanje sa svojim korisnicima.

Ovu nagradu je  koprivnička Knjižnica dobila već 2013. godine za svoj program podrške romskoj djeci, također za korištenje ICT-a te  građenje povjerenja između romske i neromske djece.

Ne propustite: