KOPRIVNIČKI GRADONAČELNIK JAKŠIĆ: ‘Previše smo uložili da bismo gledali kako se netko poigrava s našim radom i rezultatima našeg Sveučilišta Sjever’

"Kad gledamo projekcije financiranja od strane države hrvatskim sveučilištima za 2019. godinu, Sveučilište Sjever je na debelom dnu, ništa se ne mijenja ni za 2020. godinu.", rekao je ogorčeni gradonačelnik Jakšić.

Foto: Grad Koprivnica

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić sazvao je konferenciju za medije kako bi pojasnio problematiku financiranja Sveučilišta Sjever od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja.

“Od kad je Sveučilište Sjever postalo osmo javno sveučilište u Republici Hrvatskoj, kao Grad doista nismo komentirali Sveučilište Sjever poštujući neovisnost hrvatskih sveučilišta i sve ono što oni izuzetno kvalitetno i dobro rade te doprinose jednoj široj društvenoj zajednici nego što je sama Koprivnica”, započeo je konferenciju Jakšić.

Naime, Sveučilište Sjever je drugu godinu za redom popunilo sve redovite upisne kvote te upisalo i značajan broj izvanrednih studenata na svojih 26 studijskih programa u Koprivnici i Varaždinu. Iako je na mnogim visokoškolskim ustanovama u Republici Hrvatskoj ostalo na tisuće slobodnih mjesta, na Sveučilištu Sjever to nije slučaj. Usprkos svemu navedenom, Ministarstvo znanosti i obrazovanja ne prepoznaje i ne uvažava ove činjenice te umjesto da podupire razvoj Sveučilišta Sjever i potrebe ove regije, na neki ga način financijski kažnjava.

“Moramo podsjetiti javnost da je Grad Koprivnica uložio u Sveučilište Sjever i njegov nastanak 50-ak milijuna kuna, što kroz dopusnicu, što kroz plaće i financiranje svih programa do prelaska na državni budžet, što kroz obnovu zgrade za koju studenti iz ostalih dijelova zemlje kažu da je jedna od najljepših zgrada u državi”, te dodao kao ne voli to nigdje naglašavati, ali ovo je prilika da kaže kako su ova gradska uprava, a i on osobno imali jednu snažnu dionicu u samom krajnjem rješavanju statusa Sveučilišta Sjever, nastanka osmog javnog sveučilišta u Republici Hrvatskoj.

Sveučilište Sjever je Koprivnici već danas donijelo jedan pozitivan poticaj, a to se vidi u svakodnevnom životu grada, po raznim projektima i programima koji postaju njegov dio.

“Kad gledamo projekcije financiranja od strane države hrvatskim sveučilištima za 2019. godinu, Sveučilište Sjever je na debelom dnu, ništa se ne mijenja ni za 2020. godinu. Moramo reći da su svi ostali dobili mnogo više novaca nego što je bila projekcija, jedino je naše sveučilišta dobilo nekoliko tisuća kuna manje”, napomenuo je gradonačelnik Jakšić.

Nejasni su i neshvatljivi kriteriji po kojima Ministarstvo donosi odluke o raspodjeli sredstava za pojedina Sveučilišta. Mnogo je primjera za usporediti prema kojima se javlja revolt na ovakav odnos države prema Sveučilištu Sjever i Koprivnici. Evo i konkretnih primjera.

Pula je dobila više nego duplo sredstava od države nego Sveučilište Sjever, a ima 400 studenata manje. Dubrovnik je dobio također skoro duplo više sredstava, a ima tri puta manje studenata nego Koprivnica. Zadar, koji ima tisuću studenata više od Koprivnice, dobio je skoro pet puta više sredstava od nas.

Prema indeksu sredstava koja daje država prema broju studenata, dolazi se do toga da je indeks Zagreba 20.992 (kn/stud), Rijeke 18.286, Osijeka 17.556, Splita 16.282, Zadra 22.414, Dubrovnika 28.090, Pule 13.598, a Koprivnice 5.929.

“Previše smo uložili da bismo samo tako gledali kako se netko poigrava sa našim radom i rezultatima našeg Sveučilišta Sjever. Sva ova nabrojana sveučilišta koja dobivaju više sredstava nemaju popunjena sva redovna mjesta za studente kao što imamo mi”, rekao je gradonačelnik Jakšić.

Važno je napomenuti, da niti jedno od sedam spomenutih sveučilišta ne može reći da je grad sam stvarao Sveučilište kao što je u našem slučaju. Gradonačelnik Mišel Jakšić je napomenuo kako je voljan svim saborskim zastupnicima, bez obzira na političku opciju, a koji će pokazati interes da se uključe u rješavanje ove problematike u potpunosti pripremiti amandman kojim će se tražiti povećanje sredstava za Sveučilište Sjever i uvođenje jasnih kriterija kako se ta proračunska sredstva dijele.

“Iz svega ovoga mogu samo zaključiti da studenti Sveučilišta Sjever iz Varaždina i Koprivnice vrijede manje od svih ostalih studenata. Sveučilišni život bi trebao biti u potpunosti neovisan , a ne biti poligon za nečija sitna politikanstva”, nadodao je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Nemojmo zaboraviti i slučaj menze. Menza je trebala biti otvorena još u ožujku ove godine, no resorno ministarstvo još uvijek nije izdalo potrebne dozvole za njezino otvaranje.

“Svjesni smo da smo sve ovo vrijeme bili neželjeno dijete u nekim političkim krugovima u Zagrebu ili u nekim drugim krajevima Lijepe naše prema jugu, no jednostavno mislimo da zakon mora biti jednak za sve i da je Koprivnica na temelju svih svojih ulaganja zaslužila da se ispoštuje naš rad, naši resursi i naši studenti”, zaključio je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Ne propustite: