Koren: Na proljeće kreće obnova škole u Sv. Petru Orehovcu

Najbolje bi bilo srušiti dio zgrade koji je na klizištu i izgraditi novi. Projektna dokumentacija se već priprema i za nju je županija izdvojila 130.000 kuna i čim projekti budu gotovi i čim osiguramo potrebna sredstva, oko tri milijuna kuna, krenut ćemo u obnovu zgrade, napominje Darko Koren.

Darko Koren // Foto: Marko Hanžeković

Zbog napuklih zidova i opadanja žbuke sa stropa u hodniku, učenici osnovne škole Sveti Petar Orehovec blizu Križevaca ne smiju u dvije učionice i na zahode. Kako je prvi izvijestio Podravski list, učenici na debelim minusima odlaze u šest kemijskih wc-a pod šatorom. Do problematične situacije došlo je zato što su temelji škole samo 55 centimetara u zemlji, što je preplitko da bi kvalitetno držalo zidove zapadnog dijela školske zgrade.

Učenici se žale, a ravnatelj škole Stjepan Lučki apelira na Koprivničko-križevačku županiju da ne zaborave na njih i da im pomognu u rješavanju problema.

Županija radi na rješenju problema, ali i ravnatelj škole mora pomoći

– Razočaran sam medijskom hajkom na županiju koja, naravno, ima političku pozadinu, a stvar je vrlo jednostavna: dogodio se incident s klizištem na koji nitko nije mogao utjecati. Škola je izgrađena 1964. godine kada sam ja imao godinu dana i nisam mogao utjecati na izbor lokacije i tehničke mjere koje je tada trebalo poduzeti da se ovo danas ne bi događalo. Kako smo se ipak našli u nepredviđenoj situaciji, reagirali smo na jedini mogući način, a to je da smo djeci zabranili pristup u opasni dio zgrade – kaže Darko Koren.

Župan dodaje kako je ravnatelj škole organizirao kemijske wc-e pod šatorom jer su svi postojeći bili u dijelu zgrade koji se nalazi na klizištu. Shvaća da to nikako nije idealna situacija i potrudit će se da se ona što prije riješi, no napominje da dotad i ravnatelj i nastavnici moraju djecu uputiti kako da se ponašaju kako bi im bila zagarantirana maksimalna moguća sigurnost u uvjetima u kojima se trenutačno nalaze.

Na proljeće kreće obnova škole

– O problemu smo već raspravljali i najbolje bi bilo srušiti dio zgrade koji je na klizištu i sagraditi novi. Projektna dokumentacija se već priprema i za nju je županija izdvojila 130.000 kuna i čim projekti budu gotovi i čim osiguramo potrebna sredstva, oko tri milijuna kuna, krenut ćemo u obnovu zgrade – ističe župan. Dodaje kako očekuje da će se s obnovom krenuti na proljeće jer vremenski uvjeti trenutačno ne dozvoljavaju radove.

Župan je istaknuo i nezavidnu situaciju u kojoj se županija nalazi kad je riječ o upravljanju sustavom školstva. Konkretno, u nadzornom odboru škole u Svetom Petru Orehovcu imaju tri od ukupno sedam članova i samim time utjecaj im je ograničen. Napominje da i ravnatelj škole u ovoj situaciji treba pokazati maksimalnu moguću odgovornost.

– Ne može župan biti kriv za svaku oštećenu spužvu u školama, odgovornost imaju i djelatnici škole – istaknuo je Koren te dodao da je cijela ”hajka” koju je potrknula škola u Svetom Petru Orehovcu prilika za njegove političke oponente da ga pokušaju diskreditirati.

Ne propustite: