Koren: Reforma lokalnih i regionalnih samouprava nije nužno loša stvar

Župan Darko Koren napominje kako se reforma koju Vlada trenutačno predlaže temelji na krivoj pretpostavci da sve općine i županije imaju iste prihode. To nije tako pa, kaže, prije donošenja odluke o smanjenju mase plaća u tim jedinicama, treba za sve osigurati jednake startne pozicije.

Darko Koren // Foto: Teo Vukšan
Darko Koren // Foto: Teo Vukšan

Na tradicionalnoj kavi s novinarima župan Koprivničko-križevačke županije prezentirao je projekte i aktivnosti u kojima je županija sudjelovala u proteklom razdoblju. Najviše je pozornosti posvetio školstvu i zdravstvu jer, kako je naglasio, aktivnosti u tim sektorima za županiju imaju primarni status.

– Županija je, kao što je poznato, preuzela  osnivačka prava nad Općom bolnicom Dr. Tomislav Bardek. S upravljačkim smo pravima preuzeli i famozni dug od 56 milijuna kuna, no taj dug ne utječe na financijsko poslovanje Koprivničko-križevačke županije. Loše izgleda jer ga u izvještajima navodimo kao dug županije budući da smo preuzeli osnivačka prava, no svi znamo da se poslovanje bolničkog sustava zapravo nešto na što županija ima jako malo utjecaja – istaknuo je Koren.

ivančić sobota koren
Melita Ivančić, Darko Sobota i Darko Koren na Kavi sa županom // Foto: Teo Vukšan

Župan je dodao kako će poduzeti određene aktivnosti kako bi se promijenila zakonska regulativa te kako se poslovanje bolničkog sustava više ne bi sagledavalo kroz poslovanje županijske uprave. Neprirodno je, kaže, da 67 posto županijskog proračuna odlazi na stavku na koju sama županija nema utjecaj. Promjenu zakonske regulative predložit će Zajednici županija i njegova suspenzija i vjerojatno izbacivanje iz HSS-a na to neće imati utjecaja.

Uz preuzimanje bolnice, Koren je spomenuo i nedavno potpisane Sporazume o provođenju programa ”Pomoć u kući starijim osobama” koji je županija potpisala s Klubom za starije Mariška, Gradskim društvom Crvenog križa Križevci i jedinicama lokalne samouprave.

– Od 2009. do 2016. godine osigurali smo gotovo šest milijuna kuna, a općine i gradovi 3,6 milijuna kuna za tu djelatnost. to je izuzetno veliko ulaganje i smatramo da smo u segmentu socijalne skrbi našeg stanovništva prilično aktivni – istaknuo je župan te dodao kako bolnica priprema veliki projekt ulaganja u bolnički sustav.

Od ove godine županija stipendira studente

Hvalevrijedan novitet koji je županija uvela ove godine je stipendiranje studenata. Ukupno 20 studenata deficitarnih zanimanja primat će 700 kuna mjesečno kako bi im se što više olakšalo obrazovanje.

sobota koren pal
Županija od ove godine stipendira 20 studenata // Foto: Teo Vukšan

– Prijavilo nam se 68 studenata i rado bismo ih stipendirali sve, no proračun nam je ipak ograničen. U budućnosti ćemo možda promijeniti omjer sredstava koja izdvajamo za kredite studentima i time osigurati više novca za stipendije, no o tom dok dođe vrijeme – rekao je Koren.

Kad je riječ o školstvu, ne smije se izostaviti program ”Prilika za sve” u okviru kojeg djeca s poteškoćama dobivaju pomoćnika u nastavi. Županija je osigurala 2 milijuna kuna iz EU fondova čime je ove godine omogućeno angažiranje 37 pomoćnika u nastavi za 50 učenika.

”Reforma sustava kakvu Vlada planira temelji se na krivoj pretpostavci”

Župan se osvrnuo i na namjeru Vlade da provede reformu sustava tako što će jedinicama lokalne i regionalne samouprave smanjiti masu plaća s 20 na 15 posto.

– Reforma nije nužno loša, no ova se temelji na krivoj pretpostavci. Primjera radi, uzmimo općinu Sveti Petar Orehovec koja ima ekstremno male prihode i općinu Kostrena koja ima jako velike prihode. Nemoguće je da općine koje ne pune proračun na jednak način imaju jednak sistem raspodjele plaća. Ako se ide k jednakosti, Vlada bi trebala razmisliti o pokretanju nekog fonda koji bi pomagao siromašnijim općinama kako bi onda svi bili barem u približno jednakoj startnoj poziciji – naglasio je Koren. Dodao je i kako su prihodi od rente na razini županije pali za 10 milijuna kuna jer je pala cijena nafte i sirovina na što županija nikako ne može utjecati.

Ne propustite: