KORISNA AKCIJA Policija će provjeravati poštuju li građani zabranu parkiranja na mjesta predviđena za osobe s invaliditetom

Ovom se akcijom ujedno i obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

Ilustracija // Provođenje kampanje Želiš li se mijenjati za moje mjesto osobe s invaliditetom // Foto: Grad Koprivnica

Mjesta namijenjenima za parkiranje vozila koja koriste osobe s invaliditetom često su parkirališna mjesta koja su najbliža ulazima u zgrade kao što su banke, pošte, bolnice, kako bi se osobama s invaliditetom olakšao dolazak do spomenutih zgrada.

Nerjetko je slučaj da građani koji nemaju pravo parkirati na spomenuta mjesta, upravo tamo parkiraju.

Nepropisnim parkiranjem vozila na mjestima rezerviranim za parkiranje vozila osoba s invaliditetom ograničava se pravo osobe s invaliditetom na pristupačnost i mobilnost odnosno integraciju u društvo.

Važno je naglasiti da se znak pristupačnosti, na koji imaju pravo osobe s 80 ili više posto tjelesnog oštećenja odnosno osobe koje imaju oštećenja donjih ekstremiteta 60 ili više posto i vozila udruga osoba s invaliditetom, stavlja u donji lijevi kut prednjeg vjetrobranskog stakla vozila.

Znak pristupačnosti važi samo kada vozilom upravlja osoba s gore navedenim invaliditetom ili se ta osoba nalazi u vozilu. Pravo koje proizlazi iz znaka pristupačnosti ne može koristiti osoba koja nije osoba s invaliditetom.

Tijekom jedanaest mjeseci 2019. godine policajci Policijske uprave koprivničko-križevačke sankcionirali su 71 prekršaj nepropisnog parkiranja vozila na mjestima rezerviranim za parkiranje vozila osoba s invaliditetom.

Tijekom 2018. godine sankcionirana su 53 prekršaja nepropisnog parkiranja vozila na mjestima rezerviranim za parkiranje vozila osoba s invaliditetom.

Kako bi se građani, odnosno vozači, senzibilizirali za potrebe osoba s invaliditetom te osobama s invaliditetom omogućilo pravo na pristupačnost, Policijska uprava koprivničko-križevačka će sutra, u utorak, provesti akciju nadzora korištenja mjesta rezerviranih za parkiranje vozila osoba s invaliditetom od strane drugih osoba i moguću zlouporabu znaka pristupačnosti.

Ovom se akcijom ujedno i obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

U provedbi akcije, policajcima na terenu će se pridružiti članovi Udruge invalida Koprivničko-križevačke županije, Gradsko društvo osoba s invaliditetom grada Đurđevca i Udruga osoba s invaliditetom Grada Križevaca.

Ne propustite: