Krenula isplata božićnica za umirovljenike, neki su sretni, neki negoduju

Dobio sam božićnicu i zahvalan sam na tome, ali, prošle je godine bilo drugačije. Potvrdu o mirovini dobio sam besplatno, a ove sam je godine morao platiti 63 kune. Više, znači, ne govorimo o iznosu božićnice od 200 kuna, ističe Anto Brnjaković.

Anto Brnjaković napomenuo je da prošle godine potvrdu o mirovini nije morao platiti // Foto: Teo Vukšan

U zgradi koprivničke Gradske uprave tjedan je počeo svečanom podjelom božićnica umirovljenicima s prebivalištem na području Koprivnice čija mirovina za listopad 2016. godine zajedno s dodacima ne prelazi 1700 kuna.

Božićnice od 200 kuna umirovljenicima su dijelili zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić i zamjenica gradonačelnika Melita Samoborec.

Svi koji ne uspiju podići svoju božićnicu prema prethodno objavljenom rasporedu mogu to učiniti od 12. do 23. prosinca 2016. godine na blagajni Grada Koprivnice svakim radnim danom od devet do 13 sati.

Marija Čipak, umirovljenica // Foto: Teo Vukšan
Marija Čipak božićnicu će pokloniti unuci // Foto: Teo Vukšan

Umirovljenici su iskoristili priliku i požalili se na niske mirovine te istaknuli koliko im je život težak uz tako mala primanja. Međutim, ni neimaština ih ne sprječava da imaju veliko srce. Tako je gospođa Marija Čipak rekla da će božićnicu pokloniti svojoj unuci, koja ovih dana slavi 20. rođendan.

Zbog plaćanja potvrde o mirovini boižićnica je nekima znatno manja

– Dobio sam božićnicu i zahvalan sam na tome, ali, prošle je godine bilo drugačije. Potvrdu o mirovini dobio sam besplatno, a ove sam je godine morao platiti 63 kune. Više, znači, ne govorimo o iznosu božićnice od 200 kuna – istaknuo je Anto Brnjaković. Potvrde umirovljenicima na zahtjev može izdati banka u kojoj primaju mirovinu. Neke banke, očito, izdavanje potvrda naplaćuju. Potvrde izdaju i na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje. U koprivničkoj područnoj službi rekli su nam da izdavnje potvrda ne naplaćuju.

– Zahvaljujem se Gradu, hvala što su se sjetili i nas, za razliku od države – naglasila je Đurđa Cenko. Nezadovoljni su i oni kojima mirovina prelazi iznos od 1700 kuna te zbog toga ostvarili pravo na božićnicu.

– Moja mirovina iznosi 2100 kuna, njima je to previše i tu nas eliminiraju, ali to zapravo nije ni dovoljno za sve životne troškove – rekla je gospođa Jelica Martinaga.

Ne propustite: