KRIŽEVCI Obilježava se svetkovina i 400 godina mučeničke smrti sv. Marka Križevčanina

U sklopu svetkovine održat će se i predavanje.

Proslava svetkovine sv. Marka Križevčanina // Foto: Grad Križevci
Proslava svetkovine sv. Marka Križevčanina // Foto: Grad Križevci

Na svetkovinu sv. Marka Križevčanina u subotu će svečano misno slavlje u 11 sati u središtu Križevaca na Trgu Josipa Jurja Strossmayera predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Suslavit će biskup domaćin Vjekoslav Huzjak.

Misnom će slavlju od 10.30 sati prethoditi procesija od konkatedralne crkve sv. Križa kroz središte Križevaca do Trga J. J. Strossmayera. Misu će glazbeno animirati udruženi križevački crkveni i svjetovni zborovi.

Večer prije, u petak će u 19 sati misno slavlje u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima predvoditi tajnik Kongregacije za istočne crkve u Rimu mons. Ciril Vasyl i bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak.

Nakon mise bit će održana procesija sa svijećama od grkokatoličke katedrale do kapelice sv. Marka Križevčanina u križevačkom Gornjem gradu gdje će završiti pobožnost devetnice sv. Marku Križevčaninu.

U sklopu svetkovine održat će se i predavanje. “Doprinos Ogranka Matice hrvatske u Križevcima štovanju sv. Marka Križevčanina“ naziv je predavanja predsjednice Ogranka Matice hrvatske u Križevcima mr. sc. Renate Husinec koje će biti održano na blagdan Male Gospe, u nedjelju.

Predavanje će se održati u 20 sati u župnoj crkvi sv. Ane u Križevcima, a organizator predavanja je Udruga za promicanje znamenitih Križevčana “Dr. Stjepan Kranjčić“.

Tom će prigodom članovi Udruge “Dr. Stjepan Kranjčić“ izvesti poetsko-glazbeni recital “Svetom Marku Križevčaninu u čast“. Pjevanje će animirati Zbor mladih križevačkih župa “Crisinus“.

Ne propustite: