KRIŽEVCI Počeli su 11. Dani hrvatskih svetaca i blaženika

Svečanost proslave sv. Marka Križevčanina započela je u crkvi sv. Ane uvodnim pozdravima župnika križevačke župe sv. Ane Stjepana Sovičeka i sv. Križevčaninu posvećenom programu koji su izveli članovi Udruge za promicanje znamenitih Križevčana "Dr. Stjepan Kranjčić".

Foto: Grad Križevci

Molitvenim, književnim i glazbenim programom posvećenim sv. Marku Križevčaninu, misnim slavljem koje je predvodio bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak i otvorenjem izložbe portreta “Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” Kristine Mareković i Ivice Ivana Marekovića, u Križevcima su u četvrtak  započeli 11. Dani hrvatskih svetaca i blaženika.

Svečanost proslave sv. Marka Križevčanina započela je u crkvi sv. Ane uvodnim pozdravima župnika križevačke župe sv. Ane Stjepana Sovičeka i sv. Križevčaninu posvećenom programu koji su izveli članovi Udruge za promicanje znamenitih Križevčana “Dr. Stjepan Kranjčić”.

Euharistiju je u suslavlju sa župnikom Sovičekom, rektorom Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu Antunom Senteom ml., župnikom iz Goričana Josipom Drvoderićem i križevačkim kapelanom Dominikom Jaićem, predvodio bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak.

Uvodno je biskup govorio o tome kako živimo radosne dane proslave hrvatskih svetaca i blaženika koji su neizmjerno bogatstvo, koji su pustili da Božja snaga u njihovom životu zasja najsnažnijim svjetlom radi nas ljudi, koji su inspiracija i bogatstvo koje Crkva nosi u njedrima i da su hrvatski sveci i blaženici razlog vjerničkog ushita, poleta i ponosa.

U propovijedi je podsjetio da su hrvatski sveci i blaženici ono što su vjerovali prenosili u život.

“Sveti Marko pokazuje notu kršćanskoga života – ustrajati, do kraja, ne dati se zavesti, ne dati se korumpirati”, istaknuo je biskup Huzjak.

“Ostanite u mojoj ljubavi – to je mjera života Isusa Krista, to je mjera života hrvatskih svetaca i blaženika, to je mjera života sv. Marka Križevčanina. I današnje ljude zato treba mjeriti Isusovom mjerom: patnjom, križem, ali i uskrsnućem”, naglasio je.

Glazbeni obol euharistijskom slavlju dao je mješoviti zbor župe sv. Ane. Na misnome je slavlju sudjelovao izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića saborski zastupnik Damir Felak i izaslanik zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića Mladen Mađer i zamjenik gradonačelnika Mario Martinčević.

Sudjelovali su i učenici Osnovne škole Mareka Križina iz slovačkih Košica, grada u kojem je mučeničkom smrću u 17. stoljeću umro sv. Marko Križevčanin.

Program je nastavljen u Gradskoj galeriji otvorenjem izložbe “Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” akademskih slikara Kristine Mareković i Ivice Ivana Marekovića.

U svečanosti su sudjelovali zamjenik križevačkoga gradonačelnika Mario Martinčević, ravnateljica križevačkoga Gradskog muzeja Tea Hatadi, rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa iz Karlovca mons. Antun Sente ml. koji je i organizirao i postavio izložbu, likovni kritičar Stanko Špoljarić i oboje autora.

Glazbeni obol programu dao je kantautor popularne duhovne glazbe Antonio Tkalec i prigodnim stihovima o svetosti glumac Dubravko Sidor. Izložbu je otvorio biskup Huzjak, a kroz program je u ime organizatora 11. Dana hrvatskih svetaca i blaženika Udruge za promicanje znamenitih Križevčana “Dr. Stjepan Kranjčić”, križevačkih župa sv. Ane i BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina vodila Tanja Baran.

Svečanosti otvorenja nazočio je i saborski zastupnik Branko Hrg.

Izložbu, koja će u Križevcima biti otvorena do 9. lipnja, a koju je prvi put organiziralo Nacionalno svetište sv. Josipa iz Karlovca, prati sadržajan katalog. U njemu je stručnu analizu izloženih radova napisao likovni kritičar Stanko Špoljarić, objavljen je i popis svih hrvatskih svetaca i blaženika i slugu i službenica Božjih te su prikazani portreti naših proglašenih duhovnih velikana.

Nakon zatvaranja izložbe u Križevcima, izložba će tijekom godine biti postavljena u Karlovcu, Svetom Križu Začretju, Sisku, Čapljini, Šibeniku, Dubrovniku, na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, u župi bl. Augustina Kažotića, u župi sv. Leopolda Mandića u Zagrebu, u Splitu te Puli, stoji na internetskim stranicama Grada Križevaca.

Foto: Grad Križevci
Foto: Grad Križevci
Foto: Grad Križevci
Ne propustite: