KRVNA GRUPA 0 POZITIVNA NAJČEŠĆA U POPULACIJI To je opće poznato, no jeste li se zapitali zašto?

Prvo je potrebno objasniti što znače dominantna i recesivna svojstva.

Foto: Ilustracija

Poznato je da je krvna grupa AB negativna najrjeđa, dok je krvna grupa 0 pozitivna najčešća u svjetskoj populaciji. No jeste li se ikada zapitali zašto je najviše ljudi 0 pozitivno?

Krv je građena od istih osnovnih elemenata (crvene krvne stanice, bijele krvne stanice, trombociti i plazma), kako piše zadovoljna.hr., a ono što jednu krvnu grupu razlikuje od druge su njeni antigeni, odnosno omotač oko crvenih krvnih stanica eritrocita koji pomaže tijelu prepoznati koje su krvne stanice vaše.

0 pozitivna je najčešća krvna grupa u svjetskoj populaciji, dok su osobe s krvnom grupom 0 negativnom univerzalni donori, a osobe s krvnom grupom AB univerzalni primatelji jer mogu primiti krv svake druge krvne grupe, odnosno dati krv (za 0 negativnu) svakoj drugoj krvnoj grupi.

Prvo je potrebno objasniti što znače dominantna i recesivna svojstva. Svaki gen, osim kromosoma Y, dolazi u paru, što znači da svatko od nas ima dva duplikata svih mogućih genetskih značajki. Dominantan znači da trebamo samo jednu kopiju da bi se neka značajka pokazala, a recesivan znači da trebamo obje kopije da bi se značajka izrazila.

Kada je riječ o genu AB0, postoje tri moguće značajke: A, B ili 0. Značajke A i B su dominantne, a 0 je recesivna. To znači da je potreban samo jedan gen AB0 koji je tip A da bi osoba imala krvnu grupu A. Isto tako, treba nam samo jedan duplikat tipa B da bi netko imao krvnu grupu B. No, trebaju nam dva duplikata značajke 0 da bismo imali krvnu grupu 0.

Gen krvne grupe 0 je recesivan jer nam je potreban jedan gen za 0 i jedan za A. Tako nam ostanu antigeni A na membranama stanica. Aleli (različite verzije gena koji određuje specifične značajke) ne pojavljuju jednako učestalo u genetskom materijalu. To znači da će osoba sa značajkama AA ili Ai imati krvnu grupu A; BB ili Bi će stvoriti krvnu grupu B; AB će stvoriti krvnu grupu AB; i stvoriti krvnu grupu 0.

Alela i je puno češća od A koja je pak puno češća od B. Drugim riječima, u genetskom materijalu nalazi se puno i alela tako da se kombinacija ii pojavljuje puno češće od AA ili Ai. Dakle, vjerojatnost sparivanja ii je veća od sparivanja Ai, zbog čega je krvna grupa 0 najčešća.

Izvor: mnovine.hr.

Ne propustite: