‘LANČANA REAKCIJA’ Predstavljen zanimljiv projekt, pogledajte o čemu je riječ

Cilj projekta je povezati ustanove za obrazovanje odraslih i vrtiće s ciljem ojačavanja multigeneracijske suradnje i razmjene ideja, praksi i metoda za implementaciju lančanog pokusa u vrtićima.

Foto: Grad Koprivnica

Prvi rezultati projekta “Chain experiment in preschool” u okviru Erasmus+ KA2 programa predstavljeni su u srijedu u koprivničkom Dječjem vrtiću Tratinčica, u objektu Loptica.

Nositelj programa je Ljudska univerza Jesenice iz Slovenije, a Pučko otvoreno učilište (POU) Koprivnica i Dječji vrtić Tratinčica (DV) partneri su u projektu.

U projektu sudjeluje osam ustanova, vrtića i ustanova za obrazovanje odraslih iz Italije, Slovenije, Poljske i Hrvatske. Projekt je započeo 1. listopada 2018. godine, a traje do 30. rujna 2020. godine.

Kao predstavnica Grada Koprivnice ovom događaju prisustvovala je zamjenica gradonačelnika Melita Samoborec.

Osim izrađenog lančanog pokusa, u dvorani vrtića roditelji su mogli vidjeti eksperimente koji su se provodili s djecom pri upoznavanju sa zakonitostima fizike.

Proučavao se elektricitet koji je povezan s munjama, proveli su se eksperimenti s balonima, štapom protrljanim vunom i limenkama, ispitivalo se kako pritisak zraka utječe na predmete oko sebe te još mnogo toga.

Prisutni su mogli vidjeti i tobogane od drvene podloge i čavlića, kao i labirinte u kutiji kojima su se ispitivale kosine.

Cilj projekta je povezati ustanove za obrazovanje odraslih i vrtiće s ciljem ojačavanja multigeneracijske suradnje i razmjene ideja, praksi i metoda za implementaciju lančanog pokusa u vrtićima.

Projekt je koristan i zbog toga što djeca na zanimljiv način upoznaju zakone fizike.

Planirane aktivnosti sastoje se od pet petodnevnih radionica za izradu lančanog pokusa, izrade vodiča za izradu lančanog pokusa, implementacija pilot programa u vrtićima i diseminacijskih aktivnosti.

U projektu sudjeluju, osim djelatnika POU Koprivnica i DV Tratinčica i seniori volonteri te djedovi i roditelji djece iz vrtića koji su ovom projektu dali nemjerljiv doprinos: Božidar Lukčin, Stanko Ivančić, Predrag Grobenski, Željko Jurenec, Branko Kovačić, a uključio se i Damir Jagušić, stoji na internetskim stranicama Grada Koprivnice.

Ne propustite: