LJUBITELJI RATOVA ZVIJEZDA, PAŽNJA! Koprivnička knjižnica i Pučko otvoreno učilište imaju nagradnu igru

Nagradna igra započela je na prvi dan prikazivanja filma "Uspon Skywalkera“, 19. prosinca  i traje sve dok se ne pronađu tri sretna dobitnika!

Izvor: Knjižnica i čitaonica "Fran Galović" Koprivnica

Ljubitelje Ratova zvijezda zasigurno će oduševiti izlozi knjižnice, u kojima se nalazi izložba “Ratovi zvijezda – sve što želite znati”. Ratovi zvijezda – legendarni Star Wars – filmska su bajka koju je prije više od 40 godina osmislio američki redatelj George Lucas: u originalnoj priči, Jedi vitezovi uz pomoć svemirske Sile bore se za mir u jako dalekoj galaktici, protiv zlih Sitha i njihovog imperija.
Iako je prvi film priče o Ratovima zvijezda stigao u američka kina još davne 1977. godine, i odmah oborio sve rekorde gledanosti, najprije u Americi, a potom i u cijelom svijetu, popularnost ove svemirske sage ne jenjava niti danas.

Ukupno je snimljeno 11 filmova (devet u glavnoj priči i dva dodatna), od kojih se najnoviji, Uspon Skywalkera, upravo prikazuje i u koprivničkom Kinu “Velebit”. Zanimljivo je da je prvi film iz Star Wars serijala u Koprivnicu, u Kino Velebit, stigao tek godinu dana kasnije, tj. prikazan je 1978. godine, jer je tih godina stranim filmovima trebalo nešto više vremena da stignu i do nas.

Više od 40 godina prisutnosti i popularnosti među milijunima ljubitelja širom svijeta čini Ratove zvijezda najdugovječnijom i najpopularnijom filmskom franšizom svih vremena i predstavlja jedinstveni fenomen suvremene svjetske pop-kulture. Poznavanje referenci iz Ratova zvijezda danas je dio opće kulture, a mnoge riječi originalno osmišljene u filmovima uvrštene su i u recentne svjetske rječnike – primjerice, Jedi – svemirski vitez svijetle strane, padawan – vježbenik za Jedija, Lightsaber – svjetlosni mač Jedija itd.

No, da se “Ratovi zvijezda“ mogu i čitati, a ne samo gledati, pokazuje neobična izložba koja je upravo ovih dana postavljena u izlozima Knjižnice i čitaonice “Fran Galović“ Koprivnica. Izložba je nastala u suradnji Knjižnice i Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica, a postavljena je uz pomoć knjižničnih volontera i privatnih kolekcionara – fanova Star Warsa iz Koprivnice.

Izložene su knjige, slikovnice i filmovi iz fonda Knjižnice te plakati i drugi kolekcionarski predmeti iz privatnih zbirki kako bi se što bolje dočarala atmosfera “daleke galaktike”, kojom već više od četiri desetljeća putuju mnogima omiljeni likovi Luke, Leia, Han Solo, Darth Vader, Rey, Kylo Ren i drugi.

Povodom prikazivanja najnovijeg filma iz Star Wars serijala – “Ratovi zvijezda – Uspon Skywalkera“, Knjižnica i čitaonica “Fran Galović“ i Pučko otvoreno učilište Koprivnica osmislili su i nagradnu igru za sve ljubitelje Ratova zvijezda. Nagradno pitanje glasi: kad je u koprivničkom Kinu Velebit prvi put prikazan prvi film iz svemirske sage Ratovi zvijezda? Traži se točan datum, ne samo godina! Za pojašnjenje, radi se o filmu koji je kasnije nazvan “Nova nada“, a tada se zvao još samo Star Wars, ili u prijevodu Ratovi zvijezda.

Svi oni koji nisu dovoljno stari da bi se i sami sjećali tog događaja, odgovor mogu potražiti npr. u digitalnoj bazi Knjižnice i čitaonice “Fran Galović“ Koprivnica na poveznici, u digitaliziranom koprivničkom lokalnom tisku.

Po jednu besplatnu ulaznicu osvojit će prva tri brza i spretna sretnika koji s točnim odgovorom dođu u knjižnicu na Odjel za odrasle i knjižničarima ispričaju kako su doznali/pronašli traženi podatak. Nagradna igra započela je na prvi dan prikazivanja filma “Uspon Skywalkera“, 19. prosinca  i traje sve dok se ne pronađu tri sretna dobitnika!

Zavirite u izloge knjižnice i razgledajte izložbu o Ratovima zvijezda do 31. prosinca, posudite neki od Star Wars naslova za čitanje, odigrajte nagradnu igru i svakako pogledajte najnoviji nastavak serijala “Uspon Skywalkera” u Kinu Velebit.

Izvor: Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica

Ne propustite: