Loše prehrambene navike zbog kojih niste produktivni na poslu

Zdrava prehrana i redovita fizička aktivnost ključ su dobrog zdravlja i imaju izravan utjecaj na produktivnost u radu. Naučite pravilno jesti kako biste sve dnevne zadatke obavljali s lakoćom.

Neki ne jedu jer, kako kažu, ne stignu, a neki ne jedu redovito i pravilno jer se boje da će se udebljati. Ovi drugi ne mogu biti više u krivu jer se tajna vitkosti krije upravo u redovitim i umjerenim obrocima. Osim estetskog aspekta, preskakanje obroka utječe i na kognitivne sposobnosti i produktivnost. Ljudi koji imaju neredovite obroke često su umorni, treba im više vremena da riješe jednostavne zadatke nego što je potrebno ljudima koji imaju uravnoteženu prehranu.

Kako bismo vam pomogli da budete zdraviji, zadovoljniji sobom i produktivniji u poslu koji radite, donosimo vam šest navika koje biste trebali izbjegavati pod svaku cijenu.

  1. PRESKAKANJE DORUČKA – Doručak je najvažniji obrok u svakom danu i nipošto ga ne bi trebalo izbjegavati. Nakon što cijelu noć nismo jeli, tijelu je ujutro potrebna hrana kako bi iz nje dobilo sastojke koji su mu nužni da normalno funkcionira. Doručak organizmu osigurava energiju kad mu je najpotrebnija – na početku svakog dana.
  2. OBILAN RUČAK KRCAT UGLJIKOHIDRATIMA – Ako već preskočite doručak, do ručka ste već toliko gladni da ćete pojesti skoro pa bilo što. Prekomjerni unos ugljikohidrata u vašem će organizmu stvoriti dojam da ste siti, no zapravo ćete prvo osjećati da ste pojeli previše, razina energije će vam malo porasti, a zatim drastično pasti. Dok će se vaš metabolizam ‘boriti’ s probavom ugljikohidrata, vi ćete biti pospani, nervozni i neproduktivni.
  3. PRESKAKANJE RUČKA – Iako vam se možda čini da ćete u tih 30 minuta koje biste posvetili ručku napraviti enormno puno posla, varate se. Izbjegavanjem obroka tijelu uskraćujete potrebne nutrijente i energija vam pada. Razina glukoze u krvi drastično se smanjuje i tijelo nije u stanju normalno funkcionirati, a kamo li obavljati zahtjevne zadatke. Znanstvenici preporučaju lagani obrok svaka dva sata.
  4. KONZUMIRANJE PREVIŠE KAVE – Kava je dobra, no u ograničenim količinama. Iako nam se nakon kave čini da smo puni energije, previše kave često ima kontraefekt – čini nas manje produktivnima, nervoznima, onemogućava pravilan rad srca i zadaje nam želučane tegobe.
  5. NEDOVOLJNO KONZUMIRANJE VODE – Preporučeni dnevni unos vode kreće se od otprilike 2,7 litara za žene do 3,7 litara za muškarce. Naravno, ne treba pretjerivati, ali ne smijemo ni iscrpljivati organizam. Ako ne pijemo dovoljno vode dehidriramo što dovodi do gubitka koncentracije, smanjenja kognitivnih sposobnosti i umora zbog čega ne možemo raditi punim kapacitetom.
  6. POSEZANJE ZA SLATKIM – Bomboni, čokoladice, kolači i slično puni su šećera. I to ne dobrih šećera poput onih koje u organizam unosimo konzumiranjem, recimo, voća. Kad ‘smažete’ čokoladicu činit će vam se da možete pokoriti svemir, no taj nalet energije neće dugo trajati. Bit će trenutačan, intenzivan, a nakon njega osjećat ćete se lošije nego prije što ste pojeli neki slatkiš.
Ne propustite: