LUBENICA Evo kako odabrati najbolju i najsočniju

Izbjegavajte lubenice koje imaju bijelu ili vrlo blijedu mrlju jer to znači da je plod ubran prerano.

Ilustracija // Fotografija preuzeta s Međimurskih novina

Lubenica je jedno od omiljenog voća mnogima od nas i svakako jedan od razloga zašto se veselimo ljetu.

Ono što ponekad postaje problem jest odabrati zrelu i ukusnu lubenicu.

Miss 7 donosi nekoliko trikova pomoću kojih odabir sočne lubenice postaje lak.

Sigurno ste barem jednom vidjeli, ako niste i sami probali, kucati po lubenici da vidite je li zrela. Ako se čuje da je zvuk pun i tup, to znači da ste odabrali zrelu lubenicu. No, ako se radi o tihom i šupljem zvuku, nemojte odabrati tu lubenicu koliko god lijepo izgledala jer je ona prezrela. Obratite pozornost i na vibracije koje ćete osjetiti u ruci u kojoj je držite, jer što su one jače, lubenica je bolja.

Kad je lubenica zrela onda je i tvrđa pa je najbolje da odaberete one koje vam se sviđaju i zatim probate dići svaku od njih, a najteža lubenica bit će i najbolji izbor.

Isto tako postoje i tvrdnje da su simetrične lubenice ukusnije kao i da one duguljastije imaju više vode, a da su okruglije slađe.

Sigurno ste i primijetili kako većina lubenica na kori ima žuti dio na nekom mjestu. To označuje mjesto na kojem je ona ležala dok je rasla. Što je mrlja više žuta, znači da je lubenica zrelija. Izbjegavajte lubenice koje imaju bijelu ili vrlo blijedu mrlju jer to znači da je plod ubran prerano.

Isto tako ona mora biti tamnozelene boje i imati što manje pruga po sebi. Također, obratite pozornost i na peteljku ako ju ima. Ako je ona suha znači da je lubenica zrela, no ako je suha i zelena, to znači da je prerano ubrana te da neće dozreti.

Ne propustite: