LUDBREG Gradi se Arheološki park Iovia vrijedan 9 milijuna kuna

Iznos prihvatljivih troškova iznosi 16.995.663,37 kuna, od čega su odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 14.309.569,74 kuna.

Foto: Grad Ludbreg

U samom središtu Ludbrega, na Trgu Svetog Trojstva u tijeku su radovi na uređenju Arheološkog parka Iovia. Vrijednost infrastrukturnih radova je 9 milijuna kuna, a riječ je o projektu “Unaprjeđenje kontinentalnog turizma turističkom valorizacijom povijesno-kulturne baštine Grada Ludbrega”. Projekt je sufinanciran od strane Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program konkurentnost i kohezija.

Iznos prihvatljivih troškova iznosi 16.995.663,37 kuna, od čega su odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 14.309.569,74 kuna. Grad Ludbreg je nositelj projekta i svih aktivnosti, a partneri su HRZ, TZ Grada Ludbrega, LAG Izvor te UO Crnković.

Planirane aktivnosti koje se tiču Arheološkog parka odnose se na izgradnju istog, Arheološkog parka Iovia – Ludbreg sa svom pripadajućom infrastrukturom i sadržajima, uređenje šetnice uz rijeku Bednju, sanacija fasade na Crkvi svetog Trojstva, uređenje hotelskih soba s ciljem povećanja smještajnih kapaciteta te uređenje Zanatskog trga.

“U novom objektu koji je u izgradnji osim turističke zajednice i suvenirnice, u sjevernom dijelu nalazit će se izložbeni postav, u kojem će se kroz arheološke nalaze interpretirati povijest Ludbrega od prapovijesti do suvremenosti. U južnom dijelu objekta (multimedijalni prezentacijski prostor) bit će prikazan istraženi dio rimske Jovije kroz interaktivne modele. U podrumu i na prvoj etaži bit će smješteni multifunkcionalni prostori”, kaže voditeljica projekta Erina Stančin.

Posebna zanimljivost bit će Zanatski trg koji će se sastojati od četiri kućice. Na Zanatskom trgu posjetitelji i turisti će moći naučiti nešto o zanatima koji su bili prisutni u rimskom razdoblju.

Planirana šetnica, ukupne dužine 1300 metara će osim funkcije povezivanja postojećih i budućih sadržaja lokacija imati i informativnu te edukativnu funkciju.

“Radovi napreduju jako dobro, izašli smo iz zemlje i vidljive su konture budućeg muzeja i prostora u kojem će biti smještena turistička zajednica. Zadovoljni smo dinamikom radova, na crkvi je bilo potrebno izraditi dodatne elaborate, ali nadamo se da će do 11. mjeseca i taj dio biti gotov kako bismo na proljeće mogli urediti vanjski dio cinktora crkve”, zaključuje gradonačelnik Bilić.

U Gradu Ludbregu s ponosom ističu kako ovaj projekt osim turističke vrijednosti ima i onu povijesnu kojom dokazuje dugotrajnost života. Prijava projekta bio je svojevrstan nastavak višegodišnjih istraživanja čiji su rezultat zanimljivi nalazi. Posebice se tu ističe lubanja na kojoj je kako je utvrđeno istraživanjima izveden jedan od najstarijih kirurških zahvata, a radi se o trepanaciji lubanje, stoji na internetskim stranicama Grada Ludbrega.

Ne propustite: