LUDBREG I ove se godine održava ‘Haiku susret’

Susreti haiku-pjesnika u Ludbregu postali su tradicija, a grad je prepoznat kao jedan od gradova-centara haiku poezije.

Foto: Grad Ludbreg

“Haiku susret” u Ludbregu održava se već 23. godinu zaredom. Manifestacija već više godina ima međunarodni karakter, a domaćin susreta će i ove godine biti Centar za kulturu i informiranje “Dragutin Novak”.

Druženje haiku-pjesnika održat će se u subotu 8. lipnja s početkom u 11.30 sati u prostoru dvorca Batthyany.

Susreti haiku-pjesnika u Ludbregu postali su tradicija, a grad je prepoznat kao jedan od gradova-centara haiku poezije.

Podsjetimo, prvi ludbreški haiku susret održan je 1997. godine, a godinu kasnije započinje i kontinuirano tiskanje zbornika radova, koji s vremenom postaje međunarodan jer se u njemu objavljuju i radovi pjesnika iz susjednih država.

Iznimka neće biti ni ovogodišnji u sklopu kojeg će svjetlo dana ugledati “Haiku zbornik 2019”, koji je u potpunosti dvojezičan – hrvatsko-engleski. Uredio ga je međunarodni urednički tim koje čine hrvatski haiku pjesnik Boris Nazansky i Alenka Zorman iz Slovenije.

Uz predstavljanje zbornika održat će se i tradicionalan podjela priznanja. Uz “Afroditu”, priznanje za najuspješniji haiku erotskog sadržaja dodijelit će se i “Povelja za doprinos haiku poeziji” kao priznanje za ukupno dosadašnje stvaralaštvo.

Novitet ovogodišnjeg susreta je i izložba japanske kaligrafije (umjetnost lijepog pisanja rukom) u izložbenom prostoru dvorca Batthyany koju organizatori priređuju u suradnji s japanskim veleposlanstvom.

Haiku poezija smatra se najkraćim oblikom poezije na svijetu. To je pjesnička forma koja slavi trenutak života i prirode s ljudskim osjećajima u trostihu 5-7-5, a u Hrvatskoj ima mnogo ljubitelja i autora.

Ne propustite: