LUDBREG Održano predavanje u čast prve hrvatske kroničarke, učiteljice i povjesničarke Marije Winter

Marija Winter bila je učiteljica, povjesničarka i prva ludbreška kroničarka. Godinama je prikupljala i obrađivala povijesnu građu o Ludbregu, ispisujući na stotine stranica povijesti svoga zavičaja kako bi ostao zauvijek zapamćen.

Marija Winter // Foto: Grad Ludbreg

Predavanje “Sjećanje na Mariju Winter” organizirala je udruga “Žene iz Centra svijeta” u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Mladen Kerstner Ludbreg. Prof. Milivoj Dretar govorio je o Mariji Winter, koju Ludbrežani pamte kao ljubaznu ženu na biciklu s maramom na glavi.

“Mariji Winter nije nikada trebala pozivnica, a došla bi na svaki događaj. Danas često puta sve zanemarimo, iako smo o događajima informirani putem sms poruka, e-maila, društvenih mreža, radija. Marija Winter pomno je sve pratila i ništa ne bi propustila. Organizirala je radionice, tečajeve. Puno pažnje pridavala je učenicima, a kako je govorila i njemački jezik rado je davala učenicima poduku. Vodila ih je i na izlete. Svi ju pamte kao izvrsnu pedagoginju i dobru ženu uvijek spremnu pomoći”, rekao je Dretar.

Velika ostavština ostala je iza Marije Winter – rukopisi, dokumentacija, fotografije, crteži, obiteljska knjižnica, osobni predmeti.

Poznata je kao jedna od rijetkih autora koji su njegovali kajkavštinu i promicali vrijednost kajkavskog narječja u razdoblju kada to baš i nije bilo popularno.

“Marija Winter cijeli je svoj radni vijek posvetila edukaciji i podučavanju mladih generacija, a ušavši u mirovinu, postala je velika zaljubljenica u zavičajnu povijest, narodne običaje i pučku tradiciju”, zaključio je Dretar.

Marija Winter bila je učiteljica, povjesničarka i prva ludbreška kroničarka. Godinama je prikupljala i obrađivala povijesnu građu o Ludbregu, ispisujući na stotine stranica povijesti svoga zavičaja kako bi ostao zauvijek zapamćen. Svojim je kroničarskim radom obilježila posljednja desetljeća dvadesetog stoljeća.

Foto: Grad Ludbreg
Ne propustite: