‘MALI VRT ZA ODRŽIVO SUTRA!’ Varaždinski učenici uzgajat će voće i povrće u školskom vrtu

Projekt "Mali vrt za održivo sutra!" je varaždinske Udruge za promicanje održivog načina življenja Gredica.

Ilustracija // Fotografiju ustupila Udruga Gredica

Hvalevrijedan projekt provodi se za 500-tinjak učenika prvih i drugih razreda II., III, IV. i VI. osnovne škole Grada Varaždina koji će u sklopu projekta “Mali vrt za održivo sutra!” varaždinske Udruge za promicanje održivog načina življenja Gredica, učiti o održivom razvoju unutar redovne nastave Prirode i društva i tijekom  programa produženog boravka.

Istaknula je to predsjednica Udruge Gredica i voditeljica projekta, Rusalka Majer na predstavljanju projekta koje je održano u Gradskoj vijećnici Grada Varaždina.

“Nositelj projekta je Udruga za promicanje održivog načina življenja Gredica, a partneri na projektu su II., III., IV. i VI. osnovna škola Varaždin. Korisnici su učenici nižih razreda osnovnih škola, učitelji i zaposlenici škola partnera te zaposlenici Udruge Gredica. Projekt je vrijedan ukupno 347.910 kuna, od čega  bespovratna sredstva Ureda za udruge iznose 313.119 kuna dok preostali iznos od 35.000 kuna sufinancira Grad Varaždin”, izjavila je Rusalka Majer i naglasila da ju posebno veseli činjenica što će se učenicima pružiti mogućnost da aktivno i u praksi stječu znanja o održivom razvoju.

Mali Varaždinci uskoro će vidjeti kako izgleda cijeli proces nastajanja voća i povrća – od polja do stola. To je upravo i najkorisnije u projektu – učenici će sami uzgajati voće i povrće u vlastitom školskom vrtu.

“Projekt će tako doprinijeti povećanju znanja i vještina i aktivnog sudjelovanja učenika, ali i učitelja i nastavnika u sadržajima iz područja održivog razvoja, posebice održivog uzgoja hrane”, zaključila je Majer i na kraju svojeg izlaganja kazala kako će se projekt provoditi 12 mjeseci, odnosno od odnosno od 1. ožujka do 29. veljače 2020.

U ime II., III., IV. i VI. osnovne škole koje su partneri na projektu, prisutnima se obratio ravnatelj VI. osnovne škole Mario Stančić.

“Rado smo se uključili u ovaj projekt na poziv Udruge Gredica, jer nam je itekako stalo pružiti učenicima uvjete za cjeloviti razvoj i za razvoj i život u skladu s prirodom, koji je danas važniji nego ikad prije. Svaka škola ima vlastite interese i vlastitu organizaciju kako će provesti ovaj projekt, ali ono što nas zajedno objedinjuje je izgradnja ekološkog povrtnjaka s povišenim gredicama i sa svim ostalim sadržajima za uređivanje takvog povrtnjaka. Djecu na taj način učite da hrana ne dolazi iz supermarketa i trgovina nego iz prirode”, kazao je ravnatelj Mario Stančić.

Privremena pročelnica Upravnog odjela za kulturu, obrazovanje i sport Draženka Dević zahvalila je Udruzi Gredica i svim školama koje sudjeluju u projektu.

“Mi ćemo ih i podržati baš kao što smo podržali i ovaj projekt tako da smo ga sufinancirali u iznosu od 10 posto ili s 35.000 kuna”, poručila je pročelnica Draženka Dević.

Zamjenica varaždinskog gradonačelnika Sandra Malenica također je zahvalila Udruzi        Gredica na angažmanu oko projekta kroz koji će 500 učenika naučiti kako dobro gospodariti zemljom.

Fotografiju ustupila Udruga Gredica
Fotografiju ustupila Udruga Gredica
Ne propustite: