MANJAK RADNIKA Hrvatskoj kronično nedostaje stručnih građevinara, uvoz radnika nije rješenje

A problem će postajati još gori, s obzirom na to da je kriza najdublje i najdulje pogodila upravo građevinski sektor koji se tek sada počinje oporavljati, pa raste i broj građevinskih radova.

Ilustracija //Foto: PU međimurska

Na područje graditeljstva u 2019. godini odobreno je 19.800 radnih mjesta za inozemne radnike, a prema podacima od 23. kolovoza, dostupnim u Ministarstvu unutarnjih poslova, od navedene brojke ostalo je 2245 slobodnih mjesta.  No, s obzirom na to da su 2424 zahtjeva u postupku ishođenja radne dozvole, može se zaključiti kako su kvote za graditeljstvo potrošene, piše net.hr.

Traže se prije svega tesari, zidari, armirači, betonirci, elektroinstalateri, keramirači, krovopokrivači, fasaderi, ali i svi drugi građevinski radnici.

Kako je već sada više zahtjeva od preostalih mjesta, HGK apelira na hitno otvaranje novih kvota.

– U priobalju se građevinska sezona pojačava od rujna do listopada  pa se očekuje da će nedostajati radnika, prema nekim saznanjima i do 30.000 – rekla je Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK-a za graditeljstvo promet i veze.

Problem je utoliko veći što onima kojima je odobren rad u Hrvatskoj ima i onih kojima je poništena viza, a neki i ne rade u Hrvatskoj nego za hrvatske tvrtke drugdje u EU-u.

Iz HGK-a, osim neograničenih kvota i izmjena Zakona o strancima traže i uvođenje dualnog sustava obrazovanja.

– Nužno je da se prvih godina uvođenja nađu financijska sredstva kako bi se pomoglo poslodavcima, koji u dualnom sustavu obrazovanja preuzimaju većinu troškova, ali i poticaje djeci koja upisuju dualne programe strukovnog obrazovanja. Uz to, smatramo kako bi se sklapanjem bilateralnih sporazuma olakšala procedura sezonskog zapošljavanja stranaca – pojašnjava Čagalj.

A problem će postajati još gori, s obzirom na to da je kriza najdublje i najdulje pogodila upravo građevinski sektor koji se tek sada počinje oporavljati, pa raste i broj građevinskih radova.

Ne propustite: