MASLAČAK ZA SVE Mališane u đurđevačkom vrtiću oduševilo više od 1000 didaktičkih igračaka i opreme

U vrtić je već stigao dio sportske opreme, dio didaktičkih igrica, ali i oprema i rekviziti za engleski jezik.

Foto: Grad Đurđevac

Maslačak za sve naziv je projekta vrijednog 5,1 milijun kuna kojeg su danas još jednom predstavili đurđevački gradonačelnik Hrvoje Janči i ravnateljica Dječjeg vrtića Maslačak Marija Čupen Tomica, u povodu dolaska preko 1000 komada didaktičkih igračaka i opreme.

Radi se o projektu kojim se osigurao poslijepodnevni rad đurđevačkog Dječjeg vrtića Maslačak za jednu mješovitu grupu od 20 djece.

Potreba za poslijepodnevnim radom vrtića rezultat je trendova suvremenog obiteljskog života. Ovakvo radno vrijeme vrtića sjajno odgovara obiteljima gdje oba roditelja rade, a nemaju mogućnost djecu ostaviti na čuvanju kod bake i djeda.

“Projektom se unaprijedilo i pet postojećih kratkih programa, a to su engleski, zbor, sportsko-ritmička, etno-tradicijska i vjerska grupa, a uvedeno je i novih šest novih programa: njemački, likovna, informatička, eko, rad s darovitom djecom i program potpore roditeljima”, pojasnila je ravnateljica Marija Čupen Tomica i dodala kako se poslijepodnevni rad planira od 11 do 21 sat s četiri obroka dnevno.

S obzirom na to da Dječji vrtić Maslačak raspolaže dostatnim prostorom za provedbu aktivnosti koje obuhvaćaju cijelo potkrovlje, ovim projektom je vrtić dodatno opremljen sukladno potrebama dodatnih programa.

“U posljednje tri godine Grad je uložio značajna sredstva u Vrtić pri čemu je zamijenjeno krovište, unutarnje i vanjske stolarije, podova i uvođenje podnog grijanja te su također uređeni sanitarni čvorovi i potkrovlje vrtića čime se osigurao prostor za još dvije dodatne odgojne skupine. Ove je godine upisano 270 djece, a sada ih je već oko 280. Radi se o djeci iz Đurđevca, ali i okolnih općina što je samo pokazatelj da su brojni roditelji prepoznali kvalitetu rada naših odgojitelja s djecom, mogućnosti upisa djece u dodatne programe prema interesu djece i visoki materijalni standard koji je zasigurno rijetkost u Hrvatskoj”, rekao je gradonačelnik Janči.

Preko projekta zaposleno je 10 osoba novih osoba u vrtiću na razdoblje od 30 mjeseci.

“Kako bi nam djeca bila kasnije uspješna u školi, ali i u životu s njima treba kvalitetno raditi od najranije dobi, a upravo to ćemo postići kroz nove kreativne programe. Naše odgojiteljice krenule su i na edukacije za odgojitelje za provedbu dodatnih programa”, pojasnio je gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči.

Do sada je u sklopu projekta provedeno 13 javnih nabava za kupnju opreme i raznih didaktičkih igračaka s više od 1000 artikla. U vrtić je već stigao dio sportske opreme, dio didaktičkih igrica, ali i oprema i rekviziti za engleski jezik. Mališani su s oduševljenjem dočekali nove igračke i sve su ih odmah isprobali.

“Uskoro stiže i informatička oprema jer vrtić ima program informatike što će naš vrtić svrstati u jedan od najmodernijih i informatički najopremljenijih vrtića. Tako će mališani od najranije dobi moći naučiti kako se pravilno koristiti suvremenom tehnologijom, ali i koje su štetnosti iste”, naglasio je gradonačelnik.

Pohvalio je i sve djelatnike vrtića i Grada koji su u kratkom roku prikupili potrebnu dokumentaciju i prijavili ovaj projekt. Rok je bio mjesec dana, a kolika je bila hitnost govori i to da se u županiji jedino Đurđevac uspio prijaviti.

“S obzirom na to da je već ove godine vrtić popunjen, a uočili smo trend da se svake godine u vrtić upisuje sve više djece krenuli smo u izradu projekta za nadogradnju vrtića za nove dvije odgojne skupine u kojima bi bili smješteni predškolci. Ideja je da se za njih organizira odvojeni prostor koji će služiti za pripremu i prilagodbu za školu, što je u drugim zemljama Europe normalno”, rekao je gradonačelnik, a stoji na internetskim stranicama Grada Đurđevca.

Ne propustite: