MEDIČARNA ŠPIČKO Ljubica i Vinko Špičko čuvari su obiteljske tradicije

Moja obitelj od ovog posla živi i zaista nalazimo zadovoljstvo u tome što radimo. Puno mi znači, ma više od bilo kojeg novca, dok vidim da kupac cijeni moj rad, da ga moji bomboni ili licitari vraćaju u djetinjstvo - rekla je Ljubica.

Medičarna Špičko radi već 80 godina //FOTO: Marko Hanžeković

Medičarna Špičko iz Koprivnice već 80 godina bavi se proizvodnjom tradicionalnih medičarskih proizvoda. Licitari, gverc i medenjaci čine ih prepoznatljivima. Svaki je proizvod napravljen vrijednim rukama Ljubice Špičko, vlasnice ovog tradicijskog obrta, jedinstvenog u Koprivničko-križevačkoj županiji.

– Moj svekar Vinko preuzeo je ovaj obrt od poznatog koprivničkog majstora Josipa Sulimanovića. Dok je mogla, u poslu mu je pomagala supruga Ljubica. Nakon smrti svekrve prije 24 godine, posao sam preuzela sa suprugom Vinkom, najmlađim sinom u obitelji Špičko. Nismo to uopće planirali, ali nismo željeli da tradicija padne u zaborav i da se obrt stvaran s puno ljubavi i strpljenja ugasi – ispričala je Ljubica Špičko.

Nije bilo lako, prisjeća se Ljubica, nastaviti voditi obrt i naučiti izrađivati licitare. Ali, radila je s velikom voljom.

– Iako na prvi pogled tako ne izgleda, izraditi licitar je dugotrajan proces. Sve se radi ručno, od samog oblikovanja pa do ukrašavanja. Prvo treba zamijesiti tijesto, pa dok se to osuši.. Ispeći pa onda bojati i ukrašavati. Nemamo stroj u koji mi to ubacimo pa je gotovo u tren oka – rekla je Ljubica.

Nema joj dražeg nego zatvoriti se u radionicu i ‘baciti’ se na posao. U izradi joj pomaže sestra Brigita. U trenutku našeg posjeta zatekli smo ih u radionici gdje su marljivo pripremale licitare za Uskrs.

– Zadržali smo tradicijski način proizvodnje, ali opet moramo biti u tijeku s vremenom pa nam je pristup malo moderniji. Najviše posla ima pred blagdane pa smo onda dan i noć u radionici. Ali nije mi to teško. Baš uživam u tome što radim- kazala je Ljubica.

Posebno su popularni njihovi medenjaci u kojima najviše uživaju djeca. Tu je i gverc koji se proizvodi samo od meda te je potpuno prirodan.

– Moja obitelj od ovog posla živi i zaista nalazimo zadovoljstvo u tome što radimo. Puno mi znači, ma više od bilo kojeg novca, dok vidim da kupac cijeni moj rad, da ga moji bomboni ili licitari vraćaju u djetinjstvo – rekla je Ljubica.

Dodala je da joj je posebno drago što se ipak sve više kupcaca vraća tradicionalnim, domaćim proizvodima te da njihovi licitari budu česti pokloni za rođendane ili blagdane.

 

Ne propustite: