MEĐUNARODNA PRIJEVARA Varaždinka lažnom liječniku iz SAD-a uplatila četrdesetak tisuća kuna

Iskoristivši njezinu lakovjernost do mjeseca kolovoza ove godine u više je navrata zatražio da mu uplati različite novčane iznose putem jedne svjetske tvrtka za organizaciju prijenosa gotovog novca na otvoreni račun njoj nepoznate osobe u Nigeriji.

Ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske su jučer, 7. studenog, zaprimili prijavu žene starosti 50 godina iz Varaždina.

Naime, ona je tijekom mjeseca listopada prošle godine stupila preko društvene mreže u kontakt sa osobom koja se predstavila kao liječnik iz SAD-a.

Iskoristivši njezinu lakovjernost do mjeseca kolovoza ove godine u više je navrata zatražio da mu uplati različite novčane iznose putem jedne svjetske tvrtka za organizaciju prijenosa gotovog novca na otvoreni račun njoj nepoznate osobe u Nigeriji, a sve iz razloga liječenja navodno bolesnog sina, kao i otvaranje liječničke ordinacije u Hrvatskoj.

Oštećena je žena putem bankovnih transakcija ukupno uplatila iznos od četrdesetak tisuća kuna. Protiv nepoznatog počinitelja policijski službenici podnose kaznenu prijavu za kazneno djelo Prijevare, te nastavljaju rad na utvrđivanju počinitelja ovog kaznenog djela.

– Ovim putem skrećemo pozornost građanima na oprez zbog Nigerijskih prijevara. Takve prijevare su se pojavile početkom 90-ih godina, općenito prijevara nastoji uvjeriti žrtve da uplate male svote koje bi s vremenom dale višestruki dobitak. Obično u poruci piše da osoba visokog političkog ili ekonomskog statusa treba iznijeti iz zemlje ili otključati račun koji sadrži velike količine novca ili su obaviješteni da su postali nasljednici vrijedne imovine i novčanog dobitka od nekog daljnjeg rođaka. Ako žrtva nasjedne na takvu prijevaru, od nje se traži da uplati određenu količinu novca koju navodni posjednik novca u tom trenutku ne posjeduje. Žrtve se uz obećanje o bogatoj proviziji moli da pošalju novac ili da čak dođu u Nigeriju – upozoravaju iz PU varaždinske. (Izvor: Međimurske novine)

Ne propustite: