MEĐUNARODNA SURADNJA Grad Đurđevac partner je na projektu važnom za Europu

Glavni cilj projekta je potaknuti zemlje sudionice da razmisle o mjerama koje je potrebno poduzeti kako bi se stvorila stabilna i sigurna budućnost za gradove, općine i naselja s obzirom na smjer u kojem Europa ide.

Ilustracija // Foto: Grad Đurđevac

Grad Đurđevac sudjeluje u još jednom prekograničnom projektu, a radi se o projektu pod nazivom Zajedničke vrijednosti, zajednički izazovi, zajednička Europska budućnost. Projekt je prijavljen na Program Europa za građane 2014 – 2020.

Partneri na projektu uz Grad Đurđevac su Rumunjska (Comuna Joseni, prijavitelji projekta), Mađarska (grad Hajdúböszörmény), Mađarska (grad Fadd), Slovačka (mjesto Veľký Biel), Srbija (Kulturno društvo Sekeli-Mađara Áron Tamási, Vojlovica, Pančevo), Mađarska (Szany), Hrvatska (općina Breznički Hum), Poljska (grad Krasnik), Slovačka (mjesto Mad), Njemačka (grad Wörth an der Donau), Italija (općina Miglianico) i Španjolska (regija Cinco Villas).

Glavni cilj projekta je potaknuti zemlje sudionice da razmisle o mjerama koje je potrebno poduzeti kako bi se stvorila stabilna i sigurna budućnost za gradove, općine i naselja s obzirom na smjer u kojem Europa ide.

U projektu sudjeluje 13 partnera iz devet različitih zemalja, što znači da će sudionici na projektu imati prilike puno naučiti jedni od drugih, razmijeniti iskustva, ideje i planove.

Glavni projektni događaj održat će se u općini Joseni, a podrazumijeva konferenciju, prezentacije, rasprave (okrugli stolovi), studijske posjete i kulturne programe. Partneri na projektu moći će se međusobno bolje upoznati, ali i upoznati različite kulture. Uz to će imati priliku doživjeti europsku raznolikost i multikulturalnost.

Aktivnosti će se fokusirati na problem euroskepticizama i naglašavati važnost solidarnosti u vrijeme krize, raspravit će se trenutno pitanje pojačane imigracije te slaviti zajedničku budućnost Europe.

Osim toga, projekt ima za cilj podići svijest o europskom sjećanju, zajedničkoj povijesti i promicanju međusobnog razumijevanja unutar Europske unije. Na kraju će biti izrađena brošura i DVD koji će sadržavati opis problema kojima se projekt bavio, kao i rješenja koja su identificirali, stoji na internetskim stranicama Grada Đurđevca.

Ne propustite: